МЕНИ
Насловна » Актуелно

Актуелно

5. август 2022. године

ОДРЖАН ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У „ОЛУЈИ“

У Цркви Светог Марка у Београду 5. августа 2022. године одржан је парастос страдалим жртвама током акције хрватске војске и полиције „Олуја“ у организацији Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“. Парастос је служио епископ ремезијански Стефан.

Након службе, чланови Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“, у присуству представника државних институција, упутили су се ка Ташмајданском парку, где су на Спомен-обележје погинулима у ратовима на простору бивше Југославије положили венце и цвеће у знак сећања на све трагично страдале.

Овом приликом председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта напоменуо је да није могућа нормализација односа све док се не реши питање несталих лица, без обзира на њихову националну припадност.

Председница Удружења „Суза“ нагласила је да за породице које још увек нису пронашле своје најмилије агонија и „Олуја“ још увек трају, чак и након 27 година.

4. август 2022. године

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ „НАКОН 27 ГОДИНА ОД „ОЛУЈЕ“ СЈЕЋАЊА НЕ БЛИЈЕДЕ“

Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“ организовало је у Прес центру УНС конференцију за медије на тему „Након 27 година од „Олује“ сјећања не блиједе“. Учесници конференције говорили су о страдању српског народа у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“, проблематици и тренутној ситуацији која се тиче несталих лица, као и патњи чланова породица жртава чија агонија и борба за истином и правдом траје већ готово три деценије.

Прилику да се обрате присутнима имали су председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, председница Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“ Драгана Ђукић, доктор војних наука и пуковник у пензији Коста Новаковић, као и чланови породица несталих лица.

Вељко Одаловић је истакао да се не сме престати са обележавањем сећања на злочине и жртве, будући да преко 300 ексхумираних тела страдалих лица у овој акцији и даље чека на идентификацију. Такође, навео је да Хрватска тренутно не показује иницијативу, нити предузима активности по питању расветљавања судбине несталих лица.

Према речима председнице Удружења „Суза“ Драгане Ђукић, породице несталих су учиниле све што је у њиховој моћи, али да нема помака ни у процесу ексхумација, ни у остваривању права крајишких Срба. Нагласила је значај убрзања потраге и идентификације несталих лица и указала на чињеницу да је ћутање о злочину исто као да се он није ни догодио.

2. август 2022. године

У ПОДГОРИЦИ ОДРЖАНA СЕДМА СЕДНИЦА ГРУПЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

Седма седница Групе за нестала лица (ГНЛ), одржана је 2. августа 2022. године, у Подгорици, у организацији Комисије за нестала лица Црне Горе и Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ). На састанку ГНЛ поред представника домаће институције за тражење несталих лица Црне Горе присуствовали су и представници Републике Србије, Босне и Херцеговине и тзв. Косова, док су представници из Републике Хрватске узели учешће путем он лајн платформе.

Ово је друга седница ГНЛ која се одржава у новом формату којом копредседавају ИЦМП и нека домаћа институција, потписница Оквирног плана, након усвајања измена и допуна Оквирног плана и Радних правила и процедура, које су у децембру 2021. године усвојене на седници у Сарајеву.

На овој седници су договорене су будуће активности које се односе на јавно објављивање базе података, састанак форума породица и динамика одржавања састанака оперативних група за базу података и неидентификоване (НН) случајеве. Такође, ГНЛ је на овој седници постигао значајан напредак у припреми свог редовног извештаја који ће бити представљен у оквиру Самита Берлинског процеса.

Седма седница ГНЛ и даља имплементација Оквирног плана се спроводи уз подршку влада Уједињеног Краљевства и Савезне Републике Немачке.

21. јул 2022. године

НА ГРАНИЧНОМ ПРЕЛАЗУ СРЕМСКА РАЧА ИЗВРШЕНА ПРИМОПРЕДАЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ТРИ ЛИЦА

На граничном прелазу Сремска Рача, између надлежних тела за тражење несталих лица Републике Србије и Босне и Херцеговине, 21. јула 2022. године извршена је примопредаја посмртних остатака три лица страдалих у сукобима на простору бивше СФРЈ у периоду 1991-1995. године.

Комисија за нестала лица Владе Републике Србије је Институту за нестале особе Босне и Херцеговине предала посмртне остатке једног лица, припадника бивше ЈНА, страдалог у Бјеловару 1991. године. Посмртни остаци страдалог преузети су од хрватске стране 1995. године, као НН лице и сахрањени на гробљу Лешће у Београду. Након ексхумације посмртних остатака НН лица са овог гробља узети су коштани узорци за ДНК ради утврђивања идентитета. Од Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) добијен је позитиван ДНК извештај. Имајући у виду да се ради о грађанину БиХ, а у складу са исказаном жељом породице, Институт за нестале особе БиХ организоваће коначну идентификацију ових посмртних остатака и предају породици ради сахране.

До прелиминарне идентификације још једног припадника бивше ЈНА страдалог у Бјеловару 1991. године је дошло заједничким напорима Комисије за нестала лица, Института за нестале особе и Међународне комисије за нестала лица кроз рад Оперативне групе за решавање неидентификованих случајева на чијим састанцима су размењене информације о активностима спроведеним у вези са случајевима од заједничког интереса, на локацији градско гробље Лешће у Београду.

Истог дана од Института за нестале особе БиХ, Комисија је преузела накнадно идентификоване делове посмртних остатака 2 лица, које ће у сарадњи са надлежним органима предати породицама у Србији ради сахране. Ради се о лицима која су смртно страдала 1992. године у БиХ а ексхумирани су из масовних гробница код Ливна и Сарајева.

У службеној евиденцији Комисије за нестала лица се води још 218 лица несталих у Босни и Херцеговини.

20. јул 2022. године

ОДРЖАН ПОСЕБАН САСТАНАК ОПЕРАТИВНЕ ГРУПЕ ЗА БАЗУ ПОДАТАКА АКТИВНИХ СЛУЧАЈЕВА ЛИЦА НЕСТАЛИХ УСЛЕД СУКОБА НА ПОДРУЧЈУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

У периоду од 18. до 20. јула 2022. године одржан је састанак представника домаћих институција из Србије и Хрватске, чланова Оперативне групе за базу података активних случајева лица несталих услед сукоба на подручју бивше Југославије (ОГ за базу података) у Београду, у организацији Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ).

ОГ за базу података састала се у овом саставу по први пут како би наставила рад на припреми јавног објављивања „Базе активних случајева лица несталих у сукобима на простору бивше Југославије“ (База података).

Током састанка, ради усклађивања података, размењени су изворни подаци из захтева за тражење несталих лица, антемортем података али и података из матичних књига са којима располажу домаће институције. На овом састанку је обухваћено укупно 504 записа из Базе података која се односе на 252 појединачна случаја несталих лица, са различитим подацима.

Ово је од великог значаја за смањење броја дуплираних случајева несталих лица у Бази података што ће олакшати будући рад ОГ за базу података у циљу усклађивања преосталих различитих података ради припреме базе за њено јавно објављивање. Ово ће такође утицати и на будући рад домаћих институција ради лакшег проналаска преосталих несталих лица. У овом формату, предвиђено је одржавање још два састанка између домаћих институција Србије и Хрватске, ради потпуног усаглашавања података дуплираних случајева несталих лица.

Група за нестала лица (ГНЛ) је 2018. године формирала ОГ за базу података како би се спроводиле активности предвиђене Оквирним планом за решавање питања несталих лица из сукоба на подручју бивше Југославије, потписан у Хагу 6. новембра 2018. године.

30. јун 2022. године

ОДРЖАН ШЕСТИ САСТАНАК ОПЕРАТИВНЕ ГРУПЕ ЗА БАЗУ ПОДАТАКА АКТИВНИХ СЛУЧАЈЕВА ЛИЦА НЕСТАЛИХ УСЛЕД ОРУЖАНИХ СУКОБА НА ПОДРУЧЈУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Међународна комисија за нестала лица је шести пут организовала састанак Оперативне групе за базу података активних случајева лица несталих услед сукоба на подручју бивше Југославије (ОГ за базу података) у периоду од 27.06 – 29.06.2022. године у Приштини. Учесници састанка били су представници надлежних домаћих институција за питање несталих лица Републике Србије, Црне Горе и тзв. Косова.

Током овог сусрета ОГ за базу података наставила је рад на припреми „Базе активних случајева лица несталих у сукобима на простору бивше Југославије“ која ће бити јавно објављена.

На састанку је размењивана расположива документација и информације, самим тим ревидирани су и усаглашавани подаци који се односе на случајеве нестанака на територији Косова и Метохије, а налазе се у регионалној бази несталих лица.

ОГ за базу података оформљена је 2018. године од стране Групе за нестала лица, са циљем спровођења предвиђених активности из Оквирног плана за решавање питања несталих лица из сукоба на подручју бивше Југославије који је потписан у Хагу, 06.11.2018. године.

30. јун 2022. године

У Загребу обављена идентификација пет лица српске националности

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета, у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака пет лица српске националности, страдалих током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у периоду 1991-1995. године, на подручју Републике Хрватске. Посмртни остаци ексхумирани су у Винковцима (1), Селинама (1), Книну (1), Шибенику (1) и Петрињи (1).

Посмртни остаци ових пет лица идентификовани су методом анализе ДНК и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

Од самог почетка процеса ексхумацијa и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

Према подацима Комисије кроз овај процес, у периоду 2001. до 2022. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци преко 1400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске, а посмртни остаци преко 985 идентификованих жртава су предати породицама ради сахране.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Републици Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

21. јун 2022. године

ОДРЖАН ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА СТРАДАЛИМ НА МИЉЕВАЧКОМ ПЛАТОУ

У Цркви Светог Марка у Београду, данас је служен парастос српским жртвама страдалим, 21. јуна 1992. године, на Миљевачком платоу у току оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ, у организацији Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”.

Након тога, у мирној шетњи чланова породица жртава, осталих појединаца и представника институција и организација, присутни су отишли до Спомен обележја српским жртвама страдалим у ратовима од 1991. до 2000. годнине на простору бивше Југославије, у Ташмајданском парку, да положе цвеће.

Присутнима се обратила Соња Росић, представница Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”. Она је том приликом подсетила да је на данашњи дан, пре 30 година, хрватска војска напала положаје српске Територијалне одбране, иако је затражила од српске стране да се уздржи од провокација због Међународног фестивала детета, који је тај дан требало да почне у Шибенику. У нападу је убијено 40 српских територијалаца, неколико њих рањено и заробљено, упркос чињеници да се подручје налазило под заштитом УН. По завршетку акције, хрватски војници су уместо да тела страдалих врате породицама ради сахране, заробљене српске војнике под претњом смрти принудили да тела убијених бацају у Крашке јаме у Промини, рекла је, Соња Росић, додајући да су све забележили видео камером. После два месеца, тачније 18. августа исте године извршена је ексхумација страдалих. Од последица масакрирања није било могуће идентификовати посмртне остатке 12 жртава. Сви су покопани у заједничку гробницу на Книнском гробљу и до данас нису идентификовани, навела је Росић.

Након излагања Соња Росић упутила је хрватским властима јавни апел, у име породица страдалих, за спровођење процеса ексхумација и идентификација страдалих лица покопаних у заједничкој гробници на Новом книнском гробљу, у циљу коначног утврђивања идентитета и предаје породицама ради достојне сахране.

На билатералном састанку надлежних владиних тела за тражење несталих лица Р. Србије и Р. Хрватске, одржаном у Загребу 2013. године, Комисија за нестала лица је предала хрватској страни захтев за ексхумацију и идентификацију смртно страдалих лица из ове акције који су покопани као НН лица на гробљу у Книну. Иако је више пута до данас Комисија на различитим нивоима сарадње са хрватском страном инсистирала на ексхумацији и идентификацији жртава, чије су породице пријавиле њихов нестанак и уступиле референтне узорке за ДНК анализу, овај процес још увек није завршен.

16. јун 2022. године

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РАДОВА УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ И ПОГИНУЛИХ ЛИЦА „СУЗА“

У кући Ђуре Јакшића 16. јуна 2022. године отворена је изложба радова Удружења несталих и погинулих лица „Суза“ под називом „Наслони моје време на своје, тако ће вечност дуже трајати“. Изложба осликаних предмета у облику сатова део је пројекта „Подршка породицама несталих – меморијализација“ који је подржао Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК), док је реализацију изложбе помогла општина Стари град.

Породице чији су најближи чланови нестали и погинули током рата у Хрватској учествовале су у овом пројекту који је осмишљен као психолошка подршка у циљу очувања сећања на оне за којима се још увек трага и хуманизације проблема несталих лица.

Радови у виду осликаних сатова симболизују тешко бреме чекања али својом садржајношћу и лепотом илуструју и вредности везане за људско достојанство, идентитет, сећање и помирење.

Присутним члановима удружења, као и многобројним посетиоцима поред председнице Удружења несталих и погинулих лица „Суза“, Драгане Ђукић обратили су се и председник Комисије за нестала лица, Вељко Oдаловић, шефица регионалне Канцеларије МКЦК у Београду, Јелена Стијачић и председник општине Стари град, Радослав Марјановић. У оквиру својих излагања говорници су, у складу са својим мандатима, дали пуну подршку раду удружењима породица несталих лица у реализацији оваквих и сличних пројеката али и јасну поруку да нису сами у потрази за својим несталима.

Претходно, исти пројекат реализован је са породицама несталих лица на Косову и Метохији, уз подршку МКЦК и Црвеног крста Србије и помоћи Скупштине града Крагујевца. Тадашња изложба радова је била постављена у свечаном салону Скупштине града Крагујевца, поводом Међународног дана људских права, 9. децембра 2021. године.

02. јун 2022. године

ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК СЕКРЕТАРИЈАТА ГРУПЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

Дана 2. јуна 2022. године одржан је први састанак Секретаријата Групе за нестала лица (Секретаријат) у Загребу. Организатор састанка била је Међународна комисија за нестала лица (МКНЛ), а присуствовали су представници надлежних домаћих институција Републике Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и тзв. Косова.

Први састанак Секретаријата је одржан ради припреме и усаглашавања Годишњег извештаја Групе за нестала лица (ГНЛ), који ће се предложити на усвајање на следећој седници ГНЛ. Годишњи извештај ће потом бити презентован на посебном догађају у склопу самита Берлинског процеса.

Током састанка разматран је Нацрт извештаја који је припремила МКНЛ који садржи Група за нестала лица (ГНЛ) је на својој шестој седници одржаној 6. и 7. децембра 2021. године у Сарајеву основала Сектератијат са циљем припреме и усаглашавања редовних извештаја ГНЛ.

01. јун 2022. године

ОДРЖАН ПЕТИ САСТАНАК ОПЕРАТИВНЕ ГРУПЕ ЗА БАЗУ ПОДАТАКА АКТИВНИХ СЛУЧАЈЕВА ЛИЦА НЕСТАЛИХ УСЛЕД СУКОБА НА ПОДРУЧЈУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Дана 1. јуна 2022. године одржан је пети састанак Оперативне групе за базу података активних случајева лица несталих услед сукоба на подручју бивше Југославије (ОГ за базу података) у Загребу. Организатор састанка била је Међународна комисија за нестала лица (МКНЛ), а присуствовали су представници надлежних домаћих институција Републике Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и тзв. Косова.

ОГ за базу података састала се по пети пут како би наставила рад на припреми јавног објављивања „Базе активних случајева лица несталих у сукобима на простору бивше Југославије“ (База података).

Током раније одржаних састанка, ради усклађивања података, у Драчу и Подгорици уочено је да поједине разлике у вредностима података нису суштинске већ техничке природе и да се могу превазићи програмским решењима у самом софтверу Базе података. Овим би се значајно смањиле разлике у вредностима података а самим тим и дуплирани случајеви несталих лица. Циљ састанка је било постизање договора и доношења одлука о томе на који начин стандардизовати одређене категорије података како би тим програмера МКНЛ извршио измене софтвера.

Ово је од великог значаја како за смањење броја дуплираних случајева несталих лица у Бази података али ће и олакшати будући рад ОГ за базу података у циљу усклађивања преосталих различитих података ради припреме базе за њено јавно објављивање.

Група за нестала лица (ГНЛ) је 2018. године формирала ОГ за базу података како би се спроводиле активности предвиђене Оквирним планом за решавање питања несталих лица из сукоба на подручју бивше Југославије, потписан у Хагу 6. новембра 2018. године.

26. мај 2022. године

ОДГОВОР ВЕЉКА ОДАЛОВИЋА НА САОПШТЕЊЕ КОСОВСКИХ ВЛАСТИ

Поводом срамног саопштења приштинских власти, која је оптужила Београд за неозбиљност и недостатак посвећености у решавању судбине несталих лица, као и да није учинила доступним архивске податке и сателитске снимке, обавештавамо Вас о хронологији предузетих активности везаних за локацију рудник Штаваљ, општина Сјеница.

На седници Радне групе за нестала лица која је одржана 20. фебруара 2020. године, Приштинска делегација је доставила захтев под бројем GCMP-028/2020 којим тражи од Београдске делегације да изврши проверу потенцијалне масовне гробнице рудник Штаваљ, општина Сјеница. Тог дана је и договорено заједничко извиђање локације. Имајући у виду осетљивост питања и његов значај 25. септембра 2020. године је обављено извиђање и маркирање локације. Тада су се обе делегације усагласиле о наредним корацима, што је подразумевало да Приштинска делегација прикупи додатне информације и доведе сведока на локацију, којем би Београдска делегација гарантовала пуну безбедносну заштиту. Међутим, од тог тренутка Приштина није доставила ниједну информацију, нити се сведок икада појавио на локацији, али су у сваком јавном иступању прозивали Београдску делегацију да не жели да поступа по њиховим захтевима. Део договора је био и да Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) прибави сателитске снимке за ову локацију. Расположиве снимке је МКЦК прибавио од Министарства одбране Сједињених Америчких Држава и њих је доставио Београдској делегацији 6. маја 2022. године (који се односе на период 31. мај и 3. јун 1999. године).

Након што су стекли епидемиолошки услови услед коронавируса и погодне временске прилике за рад на терену, Београдска делегација је искористила прилику да преко МКЦК још једном позове Приштинску делегацију у поновну посету локације рудник Штаваљ. Посета локацији је реализована 26. априла 2022. године и њој су, поред чланова обе делегације са својим експертима, присуствовали и представници МКЦК и Еулекс. Тада су обележена два места за које постоји сумња да су потенцијална места масовне гробнице и која би била предмет претраге терена. Такође, договорено је да се у периоду од 5 - 6. маја 2022. године изврши припрема терена, која би подразумевала прочишћавање и прављење нових приступних путева.

По наредби Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије дана 10. маја 2022. године започет је процес претраге терена на локалитету рудник Штаваљ у општини Сјеница, којој су поред београдске и приштинске стране, присуствовали представници МКЦК, као и Ресурсног центра породица несталих лица српске и албанске националности. Тада је Београдска делегација преко МКЦК уручила прибављене сателитске снимке представницима Приштинске делегације.

Као и у досадашњој пракси која за циљ има транспарентност и сарадњу, пре почетка радова је између заинтересованих страна и експерата договорена методологија и начин откопавања, а током претраге локације рудник Штаваљ на терену су свакодневно присуствовали представници Приштинске делегације и њихови експерати. У току претраге на терену је испоштован сваки предлог и захтев који су предложили експерти Приштинске делегације, а који се односе на још додатне провере делова локације, спроведених у виду траншеа. Када су радови на претрази локације приведени крају и Београдска делегација о томе добила обавештење од стране експерата на терену, упутила је допис МКЦК како би о томе обавестила Приштинску делегацију, Еулекс, УН и представнике Ресурсног центра породица несталих Срба и Албанаца и позвала их да присуствују завршетку радова на локацији.

Претрага терена на локацији рудник Штаваљ у општини Сјеница трајала је 13 дана, током којих је претражено 7 000 кубика растреситог материјала земљишта. 25. маја 2022. године радови на терену су окончани и нису резултирали проналаском посмртних остатака. Том приликом сви заједно су констатовали да је локација претражена, а представник Приштинске делегације на то није имао ниједну примедбу.

Потврда да Београд ни на који начин не опструира захтеве Приштине, да смо савесно и одговорно приступили сваком захтеву, доказује и чињеница да смо на пет локација пронашли посмртне остатке за 914 лица косовских Албанаца (Батајница, Петрово село, Перућац, Рудница и Кижевак). Извршили смо претраге терена на 11 локација, које нису резултирале проналаском посмртних остатака (Рудница – Брежуљак и Падине 1 и 2; Мачкатица; атар села Козарево 1, Коразрево 2 и Козарево 3 – Нови Пазар; Карадак – општина Рашка, Сијарина - општина Медвеђа, Свирце - општина Медвеђа, Медевце - општина Медвеђа, Јаловиште - општина Рашка).

Упркос захтеву Београдске делегације за претрагу 9 локација (Кошаре, Јавор, Дојнице, Лапушник, Баљевац, Лугово, Будисавци, Меја - Ђаковица, Ливочко језеро) о којим постоје прецизне и детаљне информације Приштина одбија да те захтеве претражи, иако их је преузела као обавезу кроз Радну групу за нестала лица. Са друге стране, Београдска делегација је спремна, као и до сада, да провери сваку информацију која би могла да укаже и упути на проналазак појединачних и масовних гробница и расветли судбину несталих лица. Беград ће то чинити савесно, на одговоран и транспарентан тачин, поштујући тиме и жртве и право њихових породица да коначно сазнају истину о својим најдражим. Циљ Радне групе за нестала лица је решавање овог вишедеценијског проблема и у том процесу нема места политизацији. Оваквим наводима Приштина деградира труд да се заштите интереси оних због којих је читав механизам Радне групе оформљен, као и принципи на којима би она требало да почива. Свака злоупотреба у политичке сврхе само би доказивала да је Приштина та која није спремна ни на сарадњу ни на окончање овог процеса.

Имајући у виду, да је последња седница Радне групе за нестала лица одржана 16. априла 2021. године у Београду, инсистирамо да се одржи хитна седница Радне групе у Приштини и да се тада расправе сва отворена питања, дефинишу будуће активности, како би се избегла политизација овог процеса и да се окренемо решавању питања несталих особа и проблема са којима се породице косовских Срба и Албанаца суочавају.

Посебно желим да нагласим да на свим досадашњим локацијама, а посебно на овој, представници Приштинске делегације су били присутни са својим експертима чије смо захтеве за рад на терену до сада уважавали. Оно што бих посебно истакао, да је очигледно да Приштинска делегација није спремна да овакве информације подели с породицама нарочито косовских Албанаца и да оваквим понашањем и саопштењем у ствари жели да прикрије свој нерад и непоступање по нашим захтевима, непоштовање договорених активности и неспремност да се суочи са овом врло осетљивом проблематиком и да заједно остваримо мисију због које смо и формирани.

На крају, желим још једном истаћи да Београдска делегација остаје посвећена очувању овог процеса, поступању по договореним радним правилима, општем оквиру и апсолутно желимо да наставимо сарадњу са породицама које представљају сва нестала лица без икакве различитости.

25. мај 2022. године

ЗАВРШЕНА ПРЕТРАГА ТЕРЕНА НА ЛОКАЦИЈИ РУДНИК ШТАВАЉ, ОПШТИНА СЈЕНИЦА

25. маја 2022. године окончана је претрага терена на локацији рудник Штаваљ у општини Сјеница, која је наредбом Тужилаштва за ратне злочине започела 10. маја 2022. године. Активности на претрази терена извршене су на основу захтева Приштинске делегације и њихове сумње да су на локацији рудник Штаваљ покопани посмртни остаци лица која се воде као нестала у сукобу на простору АП КиМ. Претрагом терена је утврђено да на наведеној локацији, након активности које су трајале 13 дана, нису пронађени посмртни остаци.

У присуству представника Тужилаштва за ратне злочине, представника ЕУЛЕКС-а, Међународне комисије за нестала лица и Приштинске делегације, медијима су се обратили председник Комисије за нестала лица и шеф Београдске делегације Вељко Одаловић и председавајућа Радне групе за нестала лица Мартина Фава. Она је изјавила да је сарадња две делегације кључни елемент успешног рада, јер је неопходно дати одговоре породицама несталих лица. Овом приликом Вељко Одаловић је нагласио да је Београдска делегација одговорно и савесно проверила сваку информацију која може указати на потенцијално место сахрањивања жртава, без обзира на њен извор и поузданост, чиме је послао јасну поруку о опредељењу надлежних органа Републике Србије у процесу проналаска несталих лица. Са друге стране је истакао да Приштинска делегација није поступила ни по једном захтеву који се односи на проверу локација на којима би могли да се налазе посмртни остаци лица српске и неалбанске националности, како се и обавезала преко Радне групе за нестала лица.

10. мај 2022. године

ЗАПОЧЕТ ПРОЦЕС ПРЕТРАГЕ ТЕРЕНА НА ЛОКАЛИТЕТУ РУДНИК ШТАВАЉ, ОПШТИНА СЈЕНИЦА

По наредби коју је донело Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије на основу информација о потенцијалном месту масовне гробнице које је доставила Приштинска делегација Радне групе за нестала лица, 10. маја 2022. године опочео је процес претраге терена на локалитету рудник Штаваљ, на територији Општине Сјеница. Претрага терена ће трајати све до утврђивања и разјашњавања чињеница које су неопходне у прецизирању тачне локације могуће масовне гробнице.

Поред тужиоца за ратне злочине и његова два заменика, председника Комисије за нестала лица и његових сарадника, на локалититу су били присутни и представници Међународног комитета Црвеног крста, Београдске и Приштинске делегације Радне групе за нестала лица, Ресурсног центра породица несталих Срба и Албанаца, као и рударско – геолошки вештак.

Претрага терена је потребна како би се прецизно утврдило постоје ли на наведеној локацији посмртни остаци лица која се воде као нестала, чиме се шаље јасна порука њиховим породицама опредељење надлежних органа Републике Србије за проверу сваке информације у циљу проналаска њихових мајмилијих.

10. мај 2022. године

ИДЕНТИФИКОВАНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ЈЕДНОГ ПРИПАДНИКА БИВШЕ ЈНА

Дана 10. маja 2022. године, на Институту за судску медицину Медицинског факултета, у Београду, уз присуство члана породице, обављена је идентификација посмртних остатака једног припадника бивше ЈНА, српске националности, страдалог током оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ.

Након заузимања касарне „Божидар Аџија“ у Бјеловару у септембру 1991. године, од стране паравојних формација Хрватске, група припадника бивше ЈНА, међу којима је било и ово лице, је одведена на „Кишову фарму“ где је мучена, стрељана и покопана на ђубишту фарме.

Посмртни остаци страдалог лица преузети су од хрватске стране, 1997. године, као НН лице и сахрањени на гробљу Лешће у Београду. Након ексхумације посмртних остатака НН лица са овог гробља, ради утврђивања идентитета од Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) добијен је позитиван ДНК извештај.

Сахрана посмртних остатака страдалог лица биће обављена у складу са израженом жељом породице.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

15. април 2022. године

ОДРЖАНА ТРИБИНА „НЕ ЗАБОРАВЉАМО, НЕ ОПРАШТАМО“

Поводом обележавања двадесетчетворогодишњице првог организованог масовног киднаповања и убистава Срба на Косову и Метохији Удружење породица косметских страдалника организовало је 15. априла 2022. године трибину „Не заборављамо, не опраштамо“ у Прес центру УНС-а.

Сећање на седам сељана који су трагично страдали током априла 1998. године у Горњем Ратишту и Дашиновцу код Дечана непосредни је повод одржавања трибине.

Учешће на трибини су, поред организатора, узели и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, заменици тужиоца Миољуб Виторовић и Василије Сератлић, као и генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић.

Говорећи о невино страдалим косметским Србима и нелбанцима, Вељко Одаловић је истакао да је велика одговорност међународне заједнице што је дозволила да се десе злочини. Такође, искористио је прилику и позвао све надлежне институције да помогну у интезивирању процеса решавања судбине несталих лица који је тренутно у застоју.

13. април 2022. године

ОДРЖАНИ САСТАНЦИ ТИМА ЗА АНАЛИЗУ, ПОДГРУПЕ ЗА ФОРЕНЗИЧКА ПИТАЊА И ТЕМАТСКИ САСТАНАК О ПРОЦЕНИ ЛОКАЦИЈЕ

Дана 13. априла 2022. године одржани су састанци Тима за анализу, Подгрупе за форензичка питања, као и тематски састанак у вези са проценом локације, истраживањем и ексхумацијом посмртних остатака на локацији Кижевак у општини Рашка. Тематски састанак је одржан како би се разговарало о предузиманим корацима током наведених активности, које су подразумевале логистику, опрему, тимове експерата и њихову одговорност.

Такође, разматрани су и предлози свих учесника, укључујући и међународне експерте, са циљем унапређења форензичког процеса.

Београдска и Приштинска делегација су размениле информације о спроведеним активностима које се тичу табеле преузетих обавеза и свих досад обрађених локација, као и оних за које већ дужи временски период постоји судски налог за проверу, а по коме до данас није поступано.

Београдска и Приштинска делегација су изнеле план рада за 2022. годину, како за активности на проверама локација, тако и за мртвачницу у Приштини у којој се тренутно налазе посмртни остаци 502 НН лица, која дуго чекају идентификацију. Поново је изражена спремност да се овај проблем реши, а самим тим и идентификује одређен број несталих лица.

9. април 2022. године

ОДРЖАН ЧЕТВРТИ САСТАНАК ОПЕРАТИВНЕ ГРУПЕ ЗА БАЗУ ПОДАТАКА АКТИВНИХ СЛУЧАЈЕВА ЛИЦА НЕСТАЛИХ УСЛЕД СУКОБА НА ПОДРУЧЈУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

У периоду од 5 – 9. априла 2022. године одржан је четврти састанак Оперативне групе за базу података активних случајева лица несталих услед сукоба на подручју бивше Југославије (ОГ за базу података) у Подгорици. Организатор састанка била је Међународна комисија за нестала лица, а присуствовали су му представници надлежних домаћих институција Републике Србије, Црне Горе и тзв. Косова.

ОГ за базу података састала се по четврти пут како би наставила рад на припреми јавног објављивања „Базе активних случајева лица несталих у сукобима на простору бивше Југославије“ (База података).

Током састанка ревидирани су подаци који се тичу случајева нестанака на Косову и Метохији. Разменом података и информација из расположиве документације представници домаћих институција радили су на усклађивању података који се налазе на регионалној бази несталих лица.

Група за нестала лица (ГНЛ) је 2018. године формирала ОГ за базу података како би се спроводиле активности предвиђене Оквирним планом за решавање питања несталих лица из сукоба на подручју бивше Југославије, потписан у Хагу 6. новембра 2018. године.

31. март 2022. године

ИДЕНТИФИКОВАНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ЈОШ ЈЕДНЕ ЖРТВЕ ОРУЖАНИХ СУКОБА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Дана 31. марта 2022. године, на Институту за судску медицину Медицинског факултета, у Београду, уз присуство чланова породице, обављена је идентификација посмртних остатака једне жртве српске националности, страдале током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, смртно страдале 1992. године у Сплиту, Република Хрватска.

Посмртни остаци страдалог лица преузети су, 30. марта 2022. године, од Института за нестале особе БиХ, на граничном прелазу Котроман - Вардиште.

Посмртни остаци овог лица првобитно су били сахрањени на гробљу Ловринац у Сплиту а након размене 1993. године са хрватском страном предати су босанској страни и сахрањени на гробљу Требиње као НН лице. Након ексхумације на овом гробљу ради узимања референтних узорака за ДНК анализу посмртни остаци су смештени у мртвачницу у Невесињу.

Идентитет посмртних остатака страдалог лица утврђен је методом анализе ДНК и његова сахрана биће обављена у складу са израженом жељом породице.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

30. март 2022. године

НА ГРАНИЧНОМ ПРЕЛАЗУ СА БИХ ИЗВРШЕНО ПРЕУЗИМАЊЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ЈЕДНОГ ЛИЦА

Дана 30. марта 2022. године на граничном прелазу Котроман – Вардиште, Комисија за нестала лица Владе Републике Србије је од Института за нестале особе Босне и Херцеговине преузела посмртне остатке једног лица, жртве српске националности, страдале у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, у периоду 1991-1995. године.

Посмртни остаци овог лица првобитно су били сахрањени на гробљу Ловринац у Сплиту а након размене са хрватском страном предати су босанској страни и сахрањени на гробљу Требиње као НН лице. Након ексхумације на овом гробљу ради узимања референтних узорака за ДНК анализу посмртни остаци су смештени у мртвачницу у Невесињу.

Прелиминарни идентитет овог лица утврђен је ДНК методом, а коначна идентификација, у присуству чланова породице, ће се обавити на Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду.

Комисија за нестала лица ће након обављене коначне идентификације у сарадњи са надлежним органима организовати превоз преузетих посмртних остатака до места сахране, у складу са исказаном жељом породице.

25. март 2022. године

ОДРЖАН 16. РАДНИ САСТАНАК ГРАДСКИХ И ОПШТИНСКИХ ПОВЕРЕНИКА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ И МИГРАЦИЈЕЕ

Поводом тридесетогодишњице Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, као и имплементације Регионалног стамбеног програма, у периоду од 22-24. марта 2022. године на Копаонику је одржан 16. радни састанак са градским и општинским повереницима за избеглице и миграције. Поред представника ресорних министарстава, међународних организација, донатора и гостију из региона, позиву су се одазвали и представници Комисије за нестала лица. Председник Комисије Вељко Одаловић се присутнима обратио на званичном отварању радног састанка.

Одржан 16. радни састанак градских и општинских повереника за избеглице и миграције

Током тродневног састанка разматрана су питања у вези са спровођењем и завршетком Регионалног стамбеног пројекта у Републици Србији и партнерским земљама, активностима и мерама за ефикасно затварање потпројеката у свим партнерским земљама, мерама за постизање одрживости, миграционим профилима, као и актуелном ситуацијом са мигрантима и тражиоцима азила, њиховим смештајем и збрињавањем у центрима којима управља Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије.

22. март 2022. године

НА САСТАНКУ ОГ ЗА БАЗУ ПОДАТАКА УСАГЛАШЕНИ ПОДАЦИ ЗА 191 НЕСТАЛО ЛИЦЕ

На дводневном састанку Оперативне групе за базу података активних случајева лица несталих у сукобима на подручју бивше Југославије (ОГ за базу података), одржаном 22. и 23. марта 2022. године, у Драчу, у организацији Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ), представници домаћих институција Републике Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и тзв. Косова радили су на усклађивању података у регионалној бази података несталих лица.

На састанку ОГ за базу података усаглашени подаци за 191 нестало лице

Трећи састанак ОГ за базу података одржан је са циљем даље припреме „Базе података активних случајева лица несталих у сукобима на подручју бивше Југославије“ (База података) за њено јавно објављивање. Рад је организован у две групе, прва група се бавила случајевима несталих лица са различитим подацима који се налазе у надлежности три домаће институције у вези са оружаним сукобима на простору бивше Југославије док се друга група бавила случајевима несталих на Косову и Метохији.

Размењујући податке и информације из расположиве документације представници домаћих институција извршили су 423 измене у регионалној листи које се односе на 191 појединачни случај несталих лица. ОГ за базу података је формирана 2018. године од стране Групе за нестала лица (ГНЛ) ради спровођења активности предвиђених Оквирним планом за решавање питања несталих лица из сукоба на подручју бивше Југославије, који је потписан 6. новембра 2018. године, у Хагу.

Трећи састанак ОГ за базу података и даља имплементација Оквирног плана се спроводи уз подршку влада Уједињеног Краљевства и Савезне Републике Немачке.

15. март 2022. године

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „ДЕВЕДЕСЕТ ОСМА“

У Југословенској кинотеци је 15. марта 2022. године одржана премијера документарно -играног филма „Деведесет осма“. Поред учесника у изради филма, сведока и чланова породица жртава, премијерном приказивању присуствовали су и представници Комисије за нестала лица.

Премијера филма „Деведесет осма“

„Деведесет осма“ је први филм који је снимљен у оквиру серијала „Досије Косово“ у сарадњи Министарства унутрашњих послова и Радио-телевизије Србије. Филм оживљава приче о страдању српског народа на Косову и Метохији у периоду од априла до септембра 1998. године и трагедије у местима Ораховац, Ретимље и Оптеруша.

Према речима команданта 35. одреда Посебних јединица полиције Бранка Прљевића снимање овог филма представља чин истине и приказује начин на који су припадници српске војске и полиције бранили отаџбину.

Ауторка филма Слађана Зарић навела је да су током 1998. године отмице биле свакодневица и да су припадници тзв. ОВК Србе отимали на кућном прагу, из аутомобила, са радних места. „Деведесет осма“ обрађује приче о којима није било прилике да се говори довољно и на прави начин, као и сведочења директних актера трагичних догађаја. Како је рекла Слађана Зарић, овај филм је покушао да након 23 године одговори на питање зашто те приче све до сада нису испричане.

15. март 2022. године

У САРАЈЕВУ ФОРМИРНА РЕГИОНАЛНА МРЕЖА УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ ЛИЦА

На данашњем догађају у Сарајеву је формирана Регионална мрежа удружења породица несталих лица са подручја бивше Југославије којом приликом је потписан Меморандум о разумевању (МоР) у организацији Међународне комисије за нестала лица.

Овим МоР се утврђују услови и разумевање између партнера укључених у рад на заједничким регионалним пројектима који се односе на допринос решавању питања лица несталих у сукобима на подручју бивше Југославије.

У Сарајеву формирна регионална мрежа удружења породица несталих лица

Церемонији потписивања МоР поред удружења породица несталих лица са подручја бивше Југославије присуствовали су и исказали своју подршку представници домаћих институција надлежних за тражење несталих лица из региона, дипломатског кора и МКНЛ уз финансијску подршку Владе Уједињеног Краљевства кроз пројекат „Обезбеђивање ефикасних, одрживих, мултилатералних и на владавини закона заснованих механизама за тражење несталих лица у оружаним сукобима у бившој Југославији“.

Потписивањем Мор се поново успоставља Регионална координација у виду мреже удружења породица несталих лица у оружаним сукобима у бившој Југославији, чиме ће се обезбедити да сва удружења несталих лица који су потписници МоР имају иста права и обавезе у оквиру мреже и потврђује се њихова опредељеност за заједничко деловање по питању решавања проблематике несталих лица.

25. фебруар 2022. године

ПРОМОЦИЈА КЊИГА „ПЕЈЗАЖИ ДУШЕ“ И „ВУЧЈЕ СРЦЕ“

Представници Комисије за нестала лица одазвали су се позиву да 25. фебруара присуствују промоцији књига „Пејзажи душе“ и „Вучје срце“ италијанског новинара и публицисте Марије Лине Веке коју је организовала Фондација „Браћа Карић“.

 Промоција књига „Пејзажи душе“ и „Вучје срце“

Присутнима се у име Фондације „Браћа Карић“ прво обратила Данијела Карић Милеуснић, а након ње о ауторки и књигама говорили су и председник Удружења писаца „Поета“ Веселин Џелетовић, као и политиколог и ректор Алфа БК универзитета проф. др Владимир Џамић.

Обе књиге резултат су двадесетогодишњег истраживачког рада који је био усмерен на откривање истине о животу, страдању и опстанку српског народа на Косову и Метохији. Непоколебљива у истини коју брани Марија Лина Века се у својим делима бавила злочинима који су заокружени ћутањем. Потврду за своје ангажовање добила је кроз награду „Браћа Карић“ за изузетна достигнућа у новинарству. „Вучје срце“ и „Пејзажи душе“ објављене су на српском и италијанском језику.

22. фебруар 2022. године

Одржана радионица са породицама несталих лица

У организацији Удружења породица погинулих и несталих лица „Суза“, у уторак, 22. фебруара 2022. године одржана је радионица са породицама несталих лица по пројекту под називом „Подршка породицама несталих - меморијализација“ Међународног комитета Црвеног крста.

 Одржана радионица са породицама несталих лица

Пројекат има за циљ да кроз дружење, информативни и психолошки рад пружи помоћ породицама несталих лица која се годинама суочавају са неизвесношћу проналаска својих најмилијих. Поред овог циља психо-социјалне подршке породицама несталих предвиђено је да пројекат подстакне подизање свести шире јавности о проблематици несталих лица и процесу тражења који предуго траје.

Учешће на радионици узели су поред представника Удружења породица погинулих и несталих лица „Суза“ и породица несталих, представници Комисије за нестала лица и Међународног комитета Црвеног крста који су са породицама несталих поделили корисне информације о самом процесу тражења несталих лица.

27. јануар 2022. године

ОДРЖАНА 12. СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

У Дому Народне Скупштине одржана је 12. седница Одбора за Косово и Метохију. На седници којом је председавао мр Милован Дрецун разматран је Извештај о раду Радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову и Метохији.

Представљајући извештај Дрецун је навео да је Радна група успела да прикупи, обједини и систематизује у јединствену базу информације, чињенице и доказе којима располажу надлежни државни органи и службе безбедности. Ради се о преко 7000 докумената који се односе на 3540 догађаја у седам оперативних зона. Јединствена база података ће помоћи у расветљавању почињених злочина и процесуирању одговорних за терористичке акте ОВК на простору АП КиМ.

 Одржана 12. седница одбора за Косово и Метохију

Истакао је да је од посебне важности била сарадња са представницима Тужилаштва за ратне злочине, Министарства унутрашњих послова тј. Службе за откривање ратних злочина, Комисије за нестала лица, Канцеларије за Косово и Метохију, као и стручна помоћ Безбедносно-информативне агенције, Војнобезбедносне агенције и Војнообавештајне агенције.

Комисија за нестала лица је као свој допринос јединственој бази прикључила своју базу података која обухвата: списак киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, списак идентификованих и предатих несталих лица, анте-мортем и пост-мортем податке, као и део документације Хашког трибунала о провери потенцијалних појединачних и масовних гробница и извршених ексхумација са пратећом документацијом гратис тимова експерата судске медицине држава које су биле територијално распоређене на Косову и Метохији. Део наведене документације, председник Комисије г.Одаловић присутнима је представио кроз презентацију.

Седница је окончана закључком да је потребно формирати посебно тело у виду документационог центра, које би наставило да прикупља информације, доказе и чињенице о почињеним злочинима терористичке ОВК.

27. јануар 2022. године

ОДРЖАН ЧЕТВРТИ САСТАНАК ОПЕРАТИВНЕ ГРУПЕ ЗА РЕШАВАЊЕ НЕИДЕНТИФИКОВАНИХ (НН) СЛУЧАЈЕВА

Дана 27. јануара 2022. године, у Приштини, одржан је четврти састанак Оперативне групе за решавање неидентификованих случајева (ННОГ), у организацији Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ).

Састанку су присуствовали представници Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Института за нестала лица Босне и Херцеговине, Управе за заточене и нестале Министарства хрватских бранитеља, Комисије за нестала лица тзв. Косова и Комисије за нестала лица Владе Црне Горе (домаће институције).

 Одржан четврти састанак оперативне групе за решавање неидентификованих (нн) случајева

На састанку је извршен преглед закључака с претходног састанка ННОГ и размењене су информације о активностима спроведеним у вези са случајевима од заједничког интереса. Настављен је рад на локацијама градско гробље Лешће у Београду, масовна гробница у Окучанима, село Лубанић и других појединачних случајева. Представници домаћих институција су известили како су након одржавања претходног састанка у октобру 2020. године наставили са спровођењем активности прикупљања референтних узорака сродника несталих лица у циљу идентификације посмртних остатака који се налазе у мртвачницама широм региона. У даљем току састанка предлагани су додатни случајеви и локације од заједничког интереса и разматране су додатне теме за дискусију ради постизања конкретних резултата и унапређења рада ННОГ.

Након тога учесници састанка посетили су мртвачницу на Институту за судску медицину у Приштини како би се упознали са свим активностима које се спроводе на реализацији пројекта ревизије свих посмртних остатака који се налазе у овој мртвачници.

 Одржан четврти састанак оперативне групе за решавање неидентификованих (нн) случајева

Закључено је да је потребно наставити даље прикупљање референтних узорака од сродника несталих лица који до сада нису уступили своје референтне узорке, те ће се и будући рад ННОГ базирати на проналаску истих. Чланови су се обавезали да ће наставити са разменом информација и документације који могу довести до решавања што већег броја НН случајева који су били предмет рада ННОГ али и у вези са новим случајевима и локацијама од заједничког интереса који су на овом састанку предложени.

15. децембар 2021. године

ОДРЖАНА РЕГИОНАЛНА ОБУКА ЗА УПОТРЕБУ ГЕО-РАДАРА

15. и 16. децембра 2021. године у просторијама Програма Уједињених нација за развој (УНДП) за потребе Комисије за нестала лица, као и Института за нестале особе Босне и Херцеговине одржана је регионална за обука 4 гео-радара у циљу решавања судбине несталих лица у сукобу на простору бивше Југославије и конфликта на АП Косову и Метохији.

 Одржана регионална обука за употребу гео-радара

Комисија за нестала лица је у августу 2020. године добила донацију Владе Уједињеног Краљевства у виду опреме за теренско истраживање и проналажење посмртних остатака несталих лица.

Донирана техничка опрема (гео-радар са дроном) користи се за детектовање промена у тлу до 10 метара дубине. Ова опрема ће омогућити Комисији за нестала лица да у будућности брже претражује терен, као и тешко приступачне локације за које се претпоставља да могу бити места укопа посмртних остака лица која се воде као нестала.

10. децембар 2021. године

ОКРУГЛИ СТО „ПРАВО ПОРОДИЦА НА ИСТИНУ И ПРАВДУ“

Поводом Међународног дана људских права 10. децембра 2021. године Удружење породица киднапованих и несталих лица са Косова и Метохије, уз подршку УНДП, организовало је округли сто на тему „Право породица на истину и правду“ у хотелу „Мажестик“ у Београду.

Округлом столу су, поред Вељка Одаловића, председника Комисије за нестала лица, присуствовали и узели учешће: Верица Томановић, председница Удружења породица киданопованих и несталих лица са КиМ, доц. др Душко Челић, председник Координације српских удружења породица несталих, заробљених и убијених лица са простора бивше Југославије, проф. др Сузана Матејић, члан Београдске делагације Радне групе за нестала лица у вези са догађајима на територији Косова и Метохије, Снежана Станојковић, тужилац за ратне злочине Републике Србије, као и представници УНДП, Међународне комисије за нестала лица, Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије, Комитета УН, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларије за Косово и Метохију.

Присутнима се обратио Вељко Одаловић који је напоменуо да, и поред преузете обавезе да се према свим жртвама поступа једнако и са истим циљем, српске жртве имају лош третман у читавом региону. Како је овом приликом навео Одаловић, неопходна је сарадња свих надлежних институција које су ангажоване у решавању судбине несталих лица како би се овај процес убрзао. Такође, поручио је да би српске и албанске породице требало да се обрате специјалном изасланику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку ради додатне подршке у процесу потраге, јер је то начин којим би могли да се изврше позитивни притисци и оствари напредак.

Испред Канцеларије за Косово и Метохију говорио је Игор Поповић и нагласио да се права Срба са Косова и Метохије крше систематски, организовано и намерно, будући да већ 23 године немају никакве информације о својим најближима. По речима Поповића питање несталих лица је хуманитарно и не оставља простор за политички манипулацију.

Др Душко Челић је искористио ову прилику и апеловао да се законом уреди питање несталих лица и њихових породица, јер њих право, тренутно, не препознаје.

У име чланова удружења Верица Томановић је истакла потребу да све породице жртава, без обзира на њихову националност, буду укључене у решавање овог вишедеценијског заједничког проблема.

Округли сто је окончан поруком да питање несталих лица мора бити деполитизовано како би жртве, као и њихове породице, оствариле право на истину и правду.

7. децембар 2021. године

У САРАЈЕВУ ОДРЖАНA ШЕСТA СЕДНИЦА ГРУПЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

Шеста седница Групе за нестала лица (ГНЛ), одржана је 6. и 7. децембра 2021. године, у Сарајеву, у организацији Института за нестале особе БиХ и Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ). На састанку ГНЛ поред представника домаће институције за тражење несталих лица Босне и Херцеговине присуствовали су и представници Републике Србије, Црне Горе и тзв. Косова, док су представници Републике Хрватске узели учешће путем он лајн платформе. Седници су присуствовали и представници Министарства спољних послова и развоја Уједињеног Краљевства.

Ово је прва седница ГНЛ која се одржава у новом формату којом копредседавају МКНЛ и нека домаћа институција, потписница Оквирног плана. Седница је посвећена детаљном разматрању могућности и ресурса за даље јачање спровођења Оквирног плана у другој фази механизма мултилатералне сарадње.

 У Сарајеву одржанa шестa седница Групе за нестала лица

Седница је организована у циљу званичног усвајања измена Оквирног плана које су усаглашене на петој редовној седници у Подгорици. Такође, том приликом се разматрало о техничким изменама Радних правила и процедура ГНЛ-а, које су том приликом и усвојене.

Представници домаћих институција за тражење несталих лица су разматрали спровођење договорених мера које ће појачати сарадњу између учесника у ГНЛ у процесу тражења несталих лица, како би се решило што више преосталих случајева. То укључује активности за решавање неидентификованих посмртних остатака у мртвачницама широм региона, процедуре за размену података о несталим лицима и могућим локацијама гробница, заједничко учешће у активностима на терену од заједничког интереса и стварање бољег законодавства за заштиту права свих породица без обзира на етничку, верску и националну припадност.

Шеста седница ГНЛ и даља имплементација Оквирног плана се спроводи уз подршку влада Уједињеног Краљевства и Савезне Републике Немачке.

6. децембар 2021. године

НА ВМА У БЕОГРАДУ ОБАВЉЕНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ЈЕДНЕ ЖРТВЕ СТРАДАЛЕ У ТОКУ ОРУЖАНИХ СУКОБА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Дана 6. децембра 2021. године, у Заводу за судску медицину на ВМА, у Београду, уз присуство чланова породице, обављена је идентификација посмртних остатака једне жртве српске националности, страдале током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, смртно страдале 1993. године у Босни и Херцеговини.

 На ВМА у Београду обављена идентификација посмртних остатака једне жртве страдале у току оружаних сукоба на простору бивше Југославије

Посмртнe остатке страдалог лица Комисија за нестала лица Владе Републике Србије преузела је од Института за нестале особе БиХ, 3. децембра 2021. године, на граничном прелазу Сремска Рача – Рача. Ради се о лицу које је ексхумирано 2003. године на градском гробљу у Братунцу.

Идентитет посмртних остатака страдалог лица утврђен је методом анализе ДНК и његова сахрана биће обављена у складу са израженом жељом породице.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

У службеној евиденцији Комисије на простору Босне и Херцеговине још увек се води као нестало 218 лица.

3. децембар 2021. године

НА ГРАНИЧНОМ ПРЕЛАЗУ СРЕМСКА РАЧА ИЗВРШЕНО ПРЕУЗИМАЊЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ЈЕДНОГ ЛИЦА

Дана 3. децембра 2021. године на граничном прелазу Сремска Рача, Комисија за нестала лица Владе Републике Србије је од Института за нестале особе Босне и Херцеговине преузела посмртне остатке једног лица, српске националности, страдалог у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, у периоду 1991-1995. године.

 На граничном прелазу Сремска Рача извршено преузимање посмртних остатака једног лица

Посмртни остаци овог лица ексхумирани су на гробљу у Братунцу, чији је прелиминарни идентитет утврђен ДНК методом, а коначна идентификација, у присуству чланова породице, ће се обавити на Институту за патологију и судску медицину ВМА у Београду.

Комисија за нестала лица ће након обављене коначне идентификације у сарадњи са надлежним органима организовати превоз преузетих посмртних остатака до места сахране, у складу са исказаном жељом породице.

2. новембар 2021. године

ОДРЖАНИ САСТАНЦИ АНАЛИТИЧКОГ ТИМА И РАДНЕ ПОДГРУПЕ ЗА ФОРЕНЗИЧКА ПИТАЊА

Дана 2. новембра 2021. године у Београду су одржани редовни састанци Аналитичког тима, као и Радне подгрупе за форензичка питања. Састанку су присуствовали представници Београдске и Приштинске делегације, Међународног комитета Црвеног крста и ЕУЛЕКС.

У скаду са усаглашеним закључцима са претходног сусрета, главна тема састанка Аналитичког тима било је 10 опредељених локација. Чланови тима су извршили анализу прикупљених информација и постојеће документације и с тим у вези постигли договор да се у наредном периоду обиђу најмање три локације и одреде координате потенцијалних појединачних и масовних гробница. Такође, један од планова је и да се обави неопходна припрема за процедуру добијања судског налога.

 Одржани састанци аналитичког тима и радне подгрупе за форензичка питања

Састанак Радне подгрупе за форензичка питања протекао је у знаку теме међународних архива. Чланови подгрупе су се усагласили да је у циљу решавања питања неидентификованих посмртних остатака који се налазе у приштинској мртвачници неопходно коришћење све расположиве документације из међународних архива. Расправљано је и о корацима које је потребно предузети како би се омогућио приступ архивама. Чланови су износили ставове и предлоге за решавање овог комплексног и осетљивог питања, а намера је да се у наредном периоду сви размотре како би се донела коначна стратегија којом би овај проблем био решен. Такође, све стране укључене у рад Радне подгрупе за форензичка питања усагласиле су се да је неопходно прикупити и поделити сву расположиву документацију која се тиче ранијих ексхумација, обдукција и активности спровођених од стране различитих међународних организација.

16. октобар 2021. године

ОКРУГЛИ СТО „ОТВОРИТЕ АРХИВЕ, РАЗМЕНИТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ, ПРОНАЂИТЕ НАШЕ НЕСТАЛЕ“

Дана 15. и 16. октобра 2021. године у Врњачкој бањи представници српских и албанских породица несталих лица су уз подршку Међународне комисије за нестала лица и Програма УН за развој одржали округли сто „Отворите архиве, размените информације, пронађите наше нестале“.

 Округли сто „Отворите архиве, размените информације, пронађите наше нестале“

Поред представника удружења, у округлом столу учешће су узели и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, шеф одељења за Западни Балкан Међународне комисије за нестала лица Метју Холидеј, регионална координаторка за питања несталих лица Међународног комитета Црвеног крста Мартина Фава, руководилац пројекта подршке трагању за несталим лицима и транзиционој правди Програма УН за развој Иван Јовановић, као и представници Амбасаде Велике Британије.

Захтев чланова породица несталих лица, због којих је овај скуп и организован јесте да се убрза процес проналажења несталих и тиме оконча њихова и даље непозната судбина.

 Округли сто „Отворите архиве, размените информације, пронађите наше нестале“

Са округлог стола проистекли су следећи закључци и препоруке које ће бити прослеђене званичницима и надлежним институцијам како у Београду, тако и у Приштини:

 1. Захтевамо од представника надлежних домаћих институција да значајно појачају политичку вољу и напоре у разрешавању судбина несталих, укључујући и међусобну сарадњу кроз механизам Радне групе за нестала лица Београд – Приштина као и кроз механизам регионалне Групе за нестала лица у оквиру Берлинског процеса.
 2. Захтевамо да домаће институције отворе све сопствене архиве у складу са Заједничком декларацијом о несталим особама са Лондонског самита о Западном Балкану из 2018. и другим потписаним документима.
 3. Тражимо да надлежне институције ојачају своје стручне и техничке капацитете, као и да за то имају неопходна буџетска средства на располагању.
 4. Породице заједнички позивају регионалну Групу за нестала лица, а посебно надлежне домаће институције, да се споразумеју о објављивању Регионалне базе података несталих лица.
 5. Породице заједнички наглашавају да решавање питања несталих не сме бити политизовано, да процес сазнавања истине предуго траје и да сви они имају право да знају и подједнако право на брже решавање судбина свих несталих. Институције које се питањима несталих баве, имају подједнаку обавезу да учине све што је у њиховим надлежностима да ова права породица испуне.
 6. С обзиром на то да је питање несталих део бриселског дијалога, породице несталих морају бити укључене, или макар редовно информисане о договорима који се током бриселског дијалога постигну и мерама које ће бити предузете у циљу разрешавања судбине несталих.
 7. Породице траже од домаћих институција да пронађу механизме који би омогућили сарадњу између надлежних тужилаштава. Такође позивају надлежна тужилаштва да редовно информишу чланове породица несталих о свом раду који се тиче трагања за несталима, као и да учествују у будућим заједничким састанцима и скуповима породица несталих.
 8. Позивамо државе које су имале своје контигенте у саставу КФОР-а и осталим међународим мисијама, као и међународне организације које су биле присутне на терену, да без одлагања одговоре на захтеве домаћих институција и МКЦК за документацијом из својих архива која би могла да помогне утврђивању судбина несталих.
 9. Присутни чланови породица несталих изражавају спремност да, у координацији са надлежним домаћим и међународним институцијама, у случајевима када за тим постоји потреба, комуницирају са члановима породица из својих средина које нису до сада дале своје узорке крви за ДНК методу као и оне који су идентификовале своје чланове породица класичном методом, да дају узорке крви.
 10. Чланови породица несталих су и овом приликом нагласили да им је истоветна и заједничка бол и патња кроз које већ трећу деценију пролазе у трагању за својим најрођенијима. Нагласили су неопходност и предности заједничког деловања и заједничких порука српских и албанских породица несталих, посебно према званичницима и институцијама.
 11. Учесници су потврдили своју иницијативу о изградњи споменика у Београду свим несталим лицима.
 12. Истакнута је потреба о даљем одржавању оваквих заједничких скупова и за даљом подршком Међународне комисије за нестала лица, УНДП, МКЦК, и других партнера.

30. септембар 2021. године

ПРЕДАЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ЛИЦА АЛБАНСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ

30. септембра 2021. године на административном прелазу Мердаре извршена је предаја идентификованих посмртних остатака 7 лица албанске националности ексхумираних на локацији Кижевак, као и реасоцијација посмртних остатака за два лица албанске националности са исте локације.

 Предаја посмртних остатака лица албанске националности

Посмртни остаци лица страдалих током сукоба на Косову и Метохији предати су делегацији Приштине од стране представника Београдске делегације Радне групе за нестала лица.

Приштинска делегација ће након преузимања идентификованих посмртних остатака исте предати породицама ради сахране.

28. септембар 2021. године

У ПОДГОРИЦИ ОДРЖАН ПЕТИ САСТАНАК ГРУПЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

Пети редовни састанак Групе за нестала лица (ГНЛ), одржан је 28.септембра 2021. године, у Подгорици, у организацији Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ). На састанку ГНЛ присуствовали су представници надлежних тела за тражење несталих лица Републике Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и тзв. Косова. Састанку су присуствовали и представници Министарства спољних послова и развоја Уједињеног Краљевства.

 У Подгорици одржан пети састанак групе за нестала лица

Састанак је организован у циљу унапређења регионалне сарадње у тражењу несталих лица у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ и означио почетак друге фазе процеса мултилатералне сарадње кроз спровођење Оквирног плана. Другом фазом је предвиђено да ГНЛ остане механизам сарадње и након што се заврши директна подршка донаторских влада и организациона подршка МКНЛ.

Представници домаћих институција за тражење несталих лица су се договорили о мерама које ће појачати сарадњу између учесника у ГНЛ у процесу тражења несталих лица, како би се решило што више преосталих случајева. То укључује активности за решавање неидентификованих посмртних остатака у мртвачницама широм региона, процедуре за размену података о несталим лицима и могућим локацијама гробница, заједничко учешће у активностима на терену од заједничког интереса и стварање бољег законодавства за заштиту права свих породица без обзира на етничку, верску и националну припадност.

Пети састанак ГНЛ и даља имплементација Оквирног плана се спроводи уз подршку влада Уједињеног Краљевства и Савезне Републике Немачке.

24. септембар 2021. године

ПРЕУЗЕТИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ ТРИ ЖРТВЕ СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ

Дана 24. септембра 2021. године, на административном прелазу Мердаре, преузети су идентификовани посмртни остаци три лица српске националности, који су страдали током сукоба на Косову и Метохији.

 Преузети посмртни остаци три жртве српске националности

Посмртне остатке страдалих лица су у име породица преузели представници београдске делегације Радне групе за нестала лица од приштинске делегације.

Сахрана ових лица ће се обавити у складу са исказаном жељом породице.

Овим је настављен процес идентификације и решавања судбине страдалих и несталих лица српске националности на Косову и Метохији, што је посебно значајно за чланове њихових породица.

22. септембар 2021. године

У ЗАГРЕБУ ОБАВЉЕНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ДВЕ ЖРТВЕ СТРАДАЛЕ У ТОКУ ОРУЖАНИХ СУКОБА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета, у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака две жртве српске националности, страдале током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“ 1995. године, на подручју Републике Хрватске. Посмртни остаци ексхумирани су на гробљу у Личкој Јасеници (1) и Книну (1).

Посмртни остаци 2 лица су идентификовани методом анализе ДНК и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

 У Загребу обављена идентификација посмртних остатака две жртве страдале у току оружаних сукоба на простору бивше Југославије

Од самог почетка процеса ексхумацијa и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

Према подацима Комисије кроз овај процес, у периоду 2001. до 2019. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци преко 1400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске а посмртни остаци преко 980 идентификованих жртава су предати породицама ради сахране.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Републици Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

10. септембар 2021. године

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА СТРАДАЛИМ 1993. ГОДИНЕ У „МЕДАЧКОМ ЏЕПУ“

У организацији Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“ у Цркви Св. Марка, у Београду, служен је парастос страдалим српским жртвама, поводом 28. годишњице акције хрватске војске „Медачки џеп“. Након тога, на споменик српским жртвама страдалим у ратовима од 1991-2000. године на простору бивше Југославије, у парку на Ташмајдану, положени су венац и цвеће.

 Служен парастос српским жртвама страдалим 1993. године у „Медачком џепу“

Парастосу су, поред породица страдалих, присуствовали представници Комисије за нестала лица, Миодраг Линта, народни посланик, Милимир Вујадиновић председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, Милојко Будимир, генерални секретар Удружења Срба из Хрватске, Саво Штрбац, директор Документационо-информационог центра “Веритас”, Драган Пјевач испред Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, представници избегличких удружења, и појединци који саосећају са српским жртвама.

У овој акцији смртно је страдало осамдесетосморо лица српске националности када је хрватска војска напала три српска села Читлук, Дивосело и Почитељ, код Госпића, која су била под заштитом УНПРОФОР. Присутнима се у име Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“, обратила председница удружења Драгана Ђукић, истакавши да је према подацима Веритаса од 88 жртава било 17 жена, да је 26 лица било старије од 60 година, док се још увек на листи несталих лица води њих 11.

30. август 2021. године

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ ЛИЦА

Поводом 30. августа, Међународног дана несталих лица одржана је комеморативна конференција у Скупштини града Београда. Том приликом су се, уз присуство медија, члановима породица несталих лица, представницима државне власти и међународних организација обратили председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, шеф регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста Јелена Стијачић, секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, као и председник Координације српских удружења породица несталих Душан Челић.

 Обележен међународни дан несталих лица

Вељко Одаловић је у свом обраћању нагласио да је питање несталих лица данас најтежа последица оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ и да је највећи проблем у разрешавању судбине несталих лица чињеница да постоји озбиљан застој у процесу због поступака како Загреба, тако и Приштине. Поручио је да све стране које су укључене у поступак решавања проблема несталих лица морају бити одговорне за сваку жртву и почиониоца злочина, без обзира на њихову националну или верску припадност.

Јелена Стијачић је испред Међународног комитета Црвеног крста истакла да још увек постоји 9 969 лица чија судбина и даље није позната; као и да је у протеклој години идентификовано 46, док је током 2021. године идентификовано 43 лица.

По завршетку конференције чланови породица несталих су се у поворци упутили ка Ташмајданском парку где су на спомен-обележје оставили венце и црвене руже у знак сећања на страдале жртве.

Поред скупа у Београду, Дан несталих лица обележен је и у Нишу, Краљеву и Грачаници.

05. август 2021. године

ОДРЖАН ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА СТРАДАЛИМ У АКЦИЈИ ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ И ПОЛИЦИЈЕ „ОЛУЈА“

У организацији Удружења породица несталих и погинулих лица „ Суза“, 5. августа 2021. године у Цркви Светог Марка у Београду, одржан је парастос жртвама страдалим у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“.

Парастосу су, поред породица страдалих и несталих лица присуствовали представници удружења породица несталих, Комисије за нестала лица, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Комесаријата за избелице и миграције, Миодраг Линта, народни посланик и председник Савеза Срба из региона, представници избегличких удружења и други појединци.

 Одржан парастос српским жртвама страдалим у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“

Након служеног парастоса положени су венци и цвеће на споменик српским жртвама страдалим у ратовима од 1991-2000. године на простору бивше Југославије, у парку на Ташмајдану.

Присутнима се обратила Драгана Ђукић, председница Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“. У обраћању је навела да је најтеже породицама несталих лица које чекају да достојно сахране своје сроднике, да „Олуја“ за њих још траје и да се процес тражења несталих лица мора убрзати, јер то је једини пут ка добросуседским односима. Том приликом апеловала је на домаће институције, међународне и невладине организације да изврше притисак на Републику Хрватску да убрзају процес ексхумација и идентификација лица страдалих у акцији „Олуја“, јер су породице немоћне да то учине.

Од почетка акције хрватске војске и полиције „Олуја“ навршило се 26 година, у којој је погинуло и нестало преко 1.850 Срба, а протерано преко 220.000 становника некадашње Републике Српске Крајине.

02. август 2021. године

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА СА ПОРОДИЦАМА НЕСТАЛИХ ЛИЦА

У периоду од 30. јула до 1. августа 2021. године, Међународни комитетет Црвеног крста организовао је у Крагујевцу радионицу на тему „Праћење породица током процеса идентификације/преузимања посмртних остатака њихових сродника“, која се тиче менталног здравља и психосоцијалне подршке члановима породица несталих лица са подручја бивше СФРЈ и АП КиМ.

Тродневну радионицу водила је психолошкиња Рубина Тахмазиан, а учешће су, поред представника удружења породица несталих, узели и представници Комисије за нестала лица, Међународног комитета Црвеног крста, као и Црвеног крста Србије. Програмом су била предвиђена предавања, интерактивне радионице и рад у групама.

 Одржана радионица са породицама несталих лица

Првог дана, у оквиру свог учешћа испред Комисије, Маја Васовић у својству члана Радне групе за израду Нацрта закона о несталим лицима изложила је присутнима ток израде Нацрта закона о несталим лицима, која питања су предвиђена да се регулишу овим законом и који су планови за његову имплементацију. Такође, говорила је и о раду са породицама несталих лица током процеса идентификације и праћењу њихових потреба након преузимања идентификованих посмртних остатака.

Ово је пилот пројекат МКЦК чије спровођење је планирано до краја 2021. године. По истом програму активности ће се реализовати до краја 2023. године након чега је предвиђено да ове активности преузме Црвени крст Србије.

Циљ ове радионице био је психоедукација и пружање помоћи породицама које се због нестанка и губитка својих најмилијих континуирано, неки од њих готово 30 година, боре са тугом, бесом, неизвесношћу и патњом.

22. јул 2021. године

ОДРЖАНА ДЕСЕТА СЕДНИЦЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

Дана 22. јула 2021. године у „Клубу посланика“ у Београду одржана је десета седница Комисије за нестала лица којом је председавао председник Комисије Вељко Одаловић.

Поред чланова Комисије и представника стручне службе Комисије седници су присуствовали и представници удружења породица несталих лица са простора бивше СФРЈ и АП КиМ, као и међународних организација које су укључене у процес.

 Одржана десета седнице комисије за нестала лица

Овом приликом председник Одаловић је обавестио присутне о именовању нових чланова Комисије, представио Извештај о раду Комисије у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2020. године са планом рада за 2021. годину, као и спроведене активности током 2021. године. У протеклом периоду на територији Р. Србије спроведене су две ексхумације посмртних остатака НН лица и то у Шиду где су пронађени посмртни остаци 3 НН лица која се могу довести у везу са лицима страдалим у колони избеглица из Р. Хрватске током акције хрватске војске и полиције „Олуја“, а на локацији Кижевак код Рашке ексхумирано је најмање 9 посмртних остатака лица са простора АП КиМ. У даљем излагању је навео да је у 2021. години укупно идентификовано 9 лица, одржани бројни састанци на тему решавања проблема несталих лица и формирана Радна група за израду Нацрта закона о несталим лицима, која је до сада одржала 4 састанка. Председавајући је нагласио да у активностима које спроводе удружења породица несталих лица Комисија својим учешћем даје подршку њиховом раду. Тема несталих лица била је и предмет седница скупштинских одбора.

Део састанка био је посвећен унапређењу регионалне сарадње са другим учесницима укључених у процес тражења, ексхумација, идентификација посмртних остатака ради решавања случајева несталих лица са листе тражења Р. Србије.

Члан Комисије и представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић такође је узео учешће у седници и обавестио учеснике о току израде Нацрта закона о несталим лицима. Он је овом приликом изразио уверење да би Закон о несталим лицима требало да буде донесен до краја текуће године. Десета седница Комисије за нестала лица била је отворена и за представнике удружења породица несталих лица који су овом приликом имали могућност да члановима Комисије изнесу своје ставове, предлоге и питања која се тичу унапређења процеса решавања питања несталих лица.

9. јул 2021. године

ЗАКОН О НЕСТАЛИМ ЛИЦИМА ТЕМА ОКРУГЛОГ СТОЛА У БЕОГРАДУ

Округли сто на тему доношења Закона о несталим лицима у организацији Удружења родитеља и породица ухапшених, заробљених и несталих лица СРЈ, одржан је 09. јула 2021. године у Београду.

Скупу су поред чланова удружења организатора присутвовали и чланови породица несталих лица, представници удружења породица несталих лица, чланови Радне групе за израду Нацрта закона о несталим лицима, посланик Народне скупштине Републике Србије и представници међународних организација.

Представљајући рад Радне групе и ток израде Нацрта закона о несталим лицима, чланови Радне групе су истакли да је последњу иницијативу за доношење Закона о несталим лицима је покренула 2019. године Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије на састанку код Председника Републике Србије. Координација је доставила Модел закона о принудно несталим лицима и правима њихових породица који је био полазна основа Радној групи у изради Нацрта закона.

 Закон о несталим лицима тема округлог стола у Београду

Након тога је Министарство за рад, борачка и социјална питања формирало Радну групу за израду Нацрта закона о несталим лицима која је до сада одржала укупно 4 састанка. Истакнуто је да Радна група има озбиљан и темељан приступ изради Нацрта закона о несталим лицима као и да има пуну подршку са највишег државног нивоа за доношење овог закона.

Чланови Радне групе су у својим излагањима истакли да ће се Нацртом закона о несталим лицима уредити заштита и унапредити права несталих лица, смртно страдалих лица за која није познато место укопа и чланова њихових породица, али и дефинише надлежност и поступак тражења, вођење евиденција и остала питања у вези са тражењем, ексхумацијом и идентификацијом несталих и смртно страдалих лица за које није познато место укопа.

Такође, истакли су да је предвиђено да Нацрт закона буде написан до септембра 2021. године, а пре него што буде званично објављен дати представницима удружењима породица несталих лица на сагласност. Након законом прописаних процедура које Нацрт треба да прође према мишљењу присутних чланова Радне групе, Закон о несталим лицима би могао да уђе у скупштинску процедуру до краја године.

Присутни представници удружења породица несталих лица као и чланови породица несталих лица су исказали своје задовољство самим током израде Нацрта закона као и појединим решењима која овај закон предвиђа, те су посебно задовољни делом закон који се односи на права породица несталих и смртно страдалих лица јер је предвиђено да ова права могу остварити и оне породице које су свој случај већ решиле.

На крају породице несталих лица су исказале задовољство саставом Радне групе за израду Нацрта закона о несталим лицима, њиховим приступом и досадашњим радом.

Удружење окупља породице несталих лица из периода 1991- 1992. година – породице војника и резервиста бивше ЈНА и породице српских цивила са подручја Вуковара одведених пре почетка оружаних сукоба у Републици Хрватској од стране тада хрватских паравојних формација.

8. јул 2021. године

НА ВМА У БЕОГРАДУ ОБАВЉЕНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ЈЕДНЕ ЖРТВЕ СТРАДАЛЕ У ТОКУ ОРУЖАНИХ СУКОБА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Дана 8. јула 2021. године, у Заводу за судску медицину на ВМА, у Београду, уз присуство чланова породице, обављена је идентификација посмртних остатака једне жртве српске националности, страдале током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, смртно страдале 1992. године, у Мостару.

 На ВМА у Београду обављена идентификација посмртних остатака једне жртве страдале у току оружаних сукоба на простору бивше Југославије

Посмртни остаци страдалог лица преузети су, 2. јула 2021. године, од Института за нестале особе БиХ, на граничном прелазу Котроман – Вардиште. Ради се о лицу које је након размене сахрањено у Требињу, а након ексхумације 1997. године на овој локацији похрањено у мртвачници у Невесињу.

Идентитет посмртних остатака страдалог лица утврђен је методом анализе ДНК и његова сахрана биће обављена у складу са израженом жељом породице.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

7. јул 2021. године

ТЕМА НЕСТАЛИХ ЛИЦА НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШЕ СФРЈ НА СЕДНИЦИ ОДБОРА ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

На седмој седници Одбора за дијаспору и Србе у региону представљене су активности Комисије за нестала лица Владе Републике Србије на решавању проблематике несталих лица на територији бивше СФРЈ.

Поред чланова Одбора, народних посланика и представника Комисије за нестала лица, седници су присуствовали и представници релевантних државних институција, представници српских заједница из Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, представници институција из Републике Српске и удружења породица несталих лица српске националности из Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Србије и други појединци.

Седницу је отворио председник Одбора Милимир Вујадиновић, и том приликом је навео да је решавање питања несталих лица на територији бивше СФРЈ од посебног значаја за унапређење односа у региону . Истакао је да је централна тема и циљ ове седнице да се најважнијим представницима државе представи шта је Република Србија учинила на решавању проблематике несталих лица до сада. У даљем обраћању истакао је важност ове теме о којој говори податак да се на простору бивше СФРЈ још увек води као нестало око 10.000 лица, односно 10.000 породица тражи своје најближе. Од укупног броја несталих преко 40 одсто представљају лица српске националности. То говори о размерама и обиму несреће која је погодила овај народ и ову земљу“, истакао је Вујадиновић.

 Тема несталих лица на територији бивше СФРЈ на седници одбора за дијаспору и Србе у региону Народне Скупштине

Активности на решавању проблематике несталих лица у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ представио је Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и генерални секретар Народне скупштине. Он је истакао да је најтежа последица сукоба који се десио на простору бивше Југославије нерасветљена судбина, у овом тренутку према подацима МКЦК из маја 2021. године, још 9.996 лица свих националности. „То јесте разлог за бригу, јер од првих нестанака, прошле су три деценије и то је нешто што за породице и све оне који су на било који начин у свему овоме, заједно са нама, фрустрирајућа чињеница“, додао је председник Комисје. Навео је и то да без обзира колико је до данас урађено по овом питању, ова проблематика не сме да губи приоритет. Одаловић је истакао да су лица која су нестала у сукобима на простору Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова и Метохије највероватније тамо и сахрањена, а оно што регион очекује од Србије када се бави овом проблематиком, јесте да преузме одговорност иако, одговорност није само на српској страни. Истакао је да је ангажованост свих у Комисији, када се приступа овој проблематици, такав да питања националности нису приоритетна, већ намера да се помогне, било информацијом или било којим другим механизмом расветљавање судбина несталих лица. „Имамо активну улогу, добру намеру и добру вољу и то је оно што нас понекад доводи у врло деликатну и тешку ситуацију, упркос добрим намерама.“ Он је додао да све релевантне организације и службе учествују у расветљавању злочина, несталих лица и неоткривених гробница, али да непоступање надлежних институција у региону веома често успорава овај процес. Председник Комисије је говорио и о правином оквиру са регионом који је, када је у пиању Хрватска, проистекао из Дејтонског споразума, која инсистира на новом правном оквиру, што би по мишљењу Комисије додатно успорило разрешавање питања несталих лица. Одаловић је навео да је са Босном и Херцеговином потписан Протокол о сарадњи, као наставак сарадње која је већ постојала и водила се на основу закључака са регионалних састанка надлежних владиних тела за нестала лица. Са Црном Гором успостављен је посебан Протокол о сарадњи, с обзиром да Србија и Црна Гора нису биле стране у сукобу, а овим Протоколом регулисана је сарадња у размени информација и документације, као и пружање помоћи породицама несталих лица приликом примопредаје идентификованих посмртних остатака. Што се тиче међународне сарадње Одаловић је истакао сарадњу са две институције као веома значајне у овом процесу, Међународног комитета Црвеног крста и Међународне комисије за нестала лица, чији ангажман регион неретко покушава да маргинализује.

Одаловић је навео да је даљи подстицај о решавању питања несталих лица уследио кроз Берлински процес на лондонском самиту за Западни Балкан, где је стављен акценат на помирење и решавање питања која проистичу из сукоба на простору бивше Југославије. Додао је и то да је у седишту Међународне комисије за нестала лица у Хагу потписан Оквирни план, којим су домаће институције земаља потписница основале посебне групе за решавање проблематике несталих лица, неидентификованих посмртних остатака НН лица и базу података.

Председник Комисије предтставио је механизам Радне групе за лица која су нестала на подручју АП Косова и Метохије, а којим је до сада разрешено 75 одсто случајева несталих лица, односно судбине 6.064 лица на овом подручју.

Одаловић је у даљој презентацији навео да се према евиденцијама Комисије још увек тражи и води као нестало 2.397 лица. Поред евиденција Комисије у Републици Српској као нестало води се 1.654 лица српске националности и да из наведеног произилази да је од укупног броја несталих на простору бивше СФРЈ и АП КиМ, око 4.000 лица српске националности.

Посебно је истакао посвећеност државних органа Републике Србије али и пуну одговорност и политичку спремност да се баве овом темом, док друге државе бивше СФРЈ као и привремене институције самоуправе у Приштини не показују политичку вољу за решавање судбина несталих лица, а посебно лица српске националности.

Након представљања Активности Комисије на решавању проблематике несталих лица, уследила је дискусија, где су гости и чланови Одбора изнели своје ставове по овом питању.

Сви говорници су се сложили о неопходности јачања регионалне сарадње у циљу решавања ове проблематике, прибављању ваљаних информација о местима покопа посмртних остатака, као и важности приступа архивама међународних институција и организација које су учествовале у мировним мисијама на простору бивше СФРЈ.

2. јул 2021. године

НА ГРАНИЧНОМ ПРЕЛАЗУ КОТРОМАН ИЗВРШЕНО ПРЕУЗИМАЊЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ПРИПАДНИКА БИВШЕ ЈНА

На граничном прелазу Котроман- Вардиште, Комисија за нестала лица Владе Републике Србије је од Института за нестале особе Босне и Херцеговине преузела посмртне остатке припадника бивше ЈНА, страдалог 1992. године у Мостару у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ.

 На граничном прелазу Котроман извршено преузимање посмртних остатака припадника бивше ЈНА

Посмртни остаци овог лица су након размене 1997. године сахрањени у Требињу, а након ексхумације су похрањени у мртвачници у Невесињу. Прелиминарни идентитет утврђен је ДНК методом, а коначна идентификација, у присуству чланова породице, ће се обавити на Институту за патологију и судску медицину ВМА у Београду.

Комисија за нестала лица ће након обављене коначне идентификације организовати превоз посмртних остатака до места сахране, у складу са исказаном жељом породице.

21. јун 2021. године

ОДРЖАН ПАРАСТОС ЖРТВАМА СТРАДАЛИМ НА МИЉЕВАЧКОМ ПЛАТОУ

У организацији Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза” у Цркви Светог Марка у Београду, данас је служен парастос жртвама страдалим 21. јуна 1992. године на Миљевачком платоу, у току оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ.

Парастосу су поред породица жртава присуствовали и представници Комисије за нестала лица, Миодраг Линта, народни посланик и председник Савеза Срба из региона, Саво Штрбац, директор Документационо-информационог центра “Веритас” и други појединаци.

Након тога, у мирној шетњи чланова породица жртава, осталих појединаца и представника организација, присутни су отишли до Спомен обележја српским жртвама страдалим у ратовима од 1991. до 2000. годнине, на простору бивше Југославије, у Ташмајданском парку, да положе венце.

 Одржан парастос жртвама страдалим на Миљевачком платоу

Присутнима се обратила Драгана Ђукић, председница Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”. Она је том приликом подсетила да је на данашњи дан, пре 29 година, хрватска војска напала положаје српске Територијалне одбране. Уочи напада хрватска страна је затражила од српске стране примирје због Међународног фестивала детета, који је тај дан требало да почне у Шибенику. У нападу је убијено 40 српских територијалаца, неколико њих рањено и заробљено, упркос чињеници да се подручје налазило под заштитом УН.

По завршетку акције, хрватски војници су уместо да тела страдалих врате породицама ради сахране, заробљене српске војнике под претњом смрти принудили да тела убијених бацају у Крашке јаме у Промини, рекла је, Драгана Ђукић, додајући да су све забележили видео камером.

После два месеца, тачније 18. августа исте године извршена је ексхумација. Од последица масакрирања није било могуће идентификовати посмртне остатке 12 лица. Сви су сахрањени у заједничку гробницу на Книнском гробљу и до данас нису идентификовани, навела је Ђукић.

Иако је на билатералном састанку надлежних владиних тела за тражење несталих лица Р. Србије и Р. Хрватске, одржаном у Загребу 2013. године, Комисија за нестала лица предала хрватској страни, захтев за ексхумацију и идентификацију смртно страдалих лица из ове акције који су покопани као НН лица на гробљу у Книну до данас овај процес није завршен.

18. јун 2021. године

ТЕМА НЕСТАЛИХ ЛИЦА НА КИМ НА СЕДНИЦИ ОДБОРА ЗА КИМ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

На седмој седници Одбора за Косово и Метохију размотрена је тема решавања питања несталих лица на Косову и Метохији.

Поред чланова Одбора и народних посланика, седници су присуствовали и представници релевантних државних институција, представници амбасада, Канцеларије УН у Београду, Делегације ЕУ у Србији и удружења породица несталих лица на КиМ.

 Тема несталих лица на КиМ на седници одбора за КиМ Народне Скупштине

Седницу је отворио председник Одбора Милован Дрецун, и том приликом је навео да је решавање питања несталих лица на Косову и Метохији од посебног значаја за дијалог између Београда и Приштине као и за помирење Срба и Албанаца на КиМ. Посебно је истакао посвећеност државних органа Републике Србије али и пуну одговорност и политичку спремност да се баве овом темом, док привремене институције самоуправе у Приштини не показују политичку вољу за решавање судбина несталих лица српске и неалбанске националности.

Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и шеф београдске делегације Радне групе за нестала лица, Вељко Одаловић у свом излагању информисао је присутне о раду ових тела и току процеса решавања судбине несталих лица на КиМ. Одаловић је навео и да је у оквиру дијалога Београд – Приштина од 2004. године, формирана Радна група за лица која се воде као нестала на Косову и Метохији и да се састанци одржавају под покровитељством Специјалног представника Генералног секретара УН у контексту резолуције 1244 (1999) Савета безбедности, којом председава Међународни комитет Црвеног крста. Кроз механизам ове Радне групе, како је навео, решено је 75% случајева несталих лица, од укупног броја несталих 6064, док за 1639 лица судбина још није позната, од којих је 568 лица српске и неалбанске националности.

Одаловић је указао и да је кроз рад Радне групе уочено више случајева који потврђују неодговорност представника међународне мисије у поступању са пронађеним посмртним остацима и занемаривања доказа о почињеним злочинима над лицима српске и неалбанске националности.

На крају свог излагања Вељко Одаловић је истакао да су се на простору Косова и Метохије догодили злочини, и да породице имају право да знају ко је злочине починио и додао да сви који су укључени у решавања питања несталих на КиМ треба свој посао да обаве подједанко одговорно, како би се повратило поверење породица несталих лица.

У расправи која је уследила, чланови Одбора сложили су се о неопходности решавања питања несталих Срба на КиМ. Председник Одбора Милован Дрецун истакао је да, имајући у виду међународно присуство на КиМ, решавање питања несталих лица зависи од сарадње са свим државама које су имале своје контигенте у зонама одговороности КФОР.

18. јун 2021. године

У ЗАГРЕБУ ОБАВЉЕНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ДВЕ ЖРТАВЕ СТРАДАЛЕ У ТОКУ ОРУЖАНИХ СУКОБА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета, у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака две жртве српске националности, страдале током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“ 1995. године, на подручју Републике Хрватске. Посмртни остаци ексхумирани су на гробљу у Шашу (1) и Книну (1).

Посмртни остаци 2 лица су идентификовани методом анализе ДНК и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

 У Загребу обављена идентификација посмртних остатака две жртаве страдале у току оружаних сукоба на простору бивше Југославије

Од самог почетка процеса ексхумацијa и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

Према подацима Комисије кроз овај процес, у периоду 2001. до 2019. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци преко 1400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске а посмртни остаци преко 980 идентификованих жртава су предати породицама ради сахране.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Републици Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

27. мај 2021. године

УСПОСТАВЉАЊЕ РЕФЕРЕНТНЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У СВРХУ ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА

У просторијама Комисије за нестала лица одржан је састанак са представницима Међународне комисије за нестала лица и Националног центра за криминалистичку форензику Министарства унутрашњих послова Републике Србије, ради остваривања будуће сарадње и успостављања референтне лабораторије у сврху идентификације несталих лица на просторима бивше Југославије путем ДНК анализе.

Састанак је одржан на иницијативу МКНЛ у циљу одређивања адекватне лабораторије за процес обуке коју би спроводили стручњаци ове организације а односи се на тестирање ДНК, узимање коштаних узорака са посмртних остатака укључујући и изоловање ДНК профила. У ту сврху, МКНЛ је предложио почетак сарадње са НЦКФ који поседује акредитовану лабораторију за анализу ДНК.

 Успостављање референтне лабораторије у Републици Србији у сврху идентификације несталих лица

На састанку је договорена посета стручњака МКНЛ лабораторији НЦКФ за анализу ДНК како би се информисали о тренутним капацитетима, начином и условима рада ове лабораторије, а након посете би се спровела анализа потреба за стручним усавршавањем, у сврху припреме одговарајућег програма обуке или другог вида едукације, а на основу потреба организацијског развоја.

У каснијој фази би МКНЛ организовао наменску обуку у лабораторији МКНЛ за анализу ДНК у Хагу, за запослене НЦКФ с конкретним фокусом на изоловање профила ДНК из узорака зуба и костију.

Овом приликом, председник Комисије Вељко Одаловић и Метју Холидеј, шеф за Западни Балкан МКНЛ, потписали су Споразум о лиценци за крајњег корисника Система управљања базом података за идентификацију (ИДМС), који уређује права и обавезе у вези са коришћењем ИДМС, који представља решење за обраду података засновано на интернету. Њиме се подржава и унапређује форензичка процедура у истрагама о несталим лицима.

26. мај 2021. године

ЗАВРШЕН ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА НА ЛОКАЦИЈИ РУДНИК КИЖЕВАК, РАШКА

Након форензичких, археолошких, антрополошких и аутопсијских прегледа посмртних остатака пронађених на локалитету Кижевак 26. маја 2021. године завршен је процес ексхумације посмртних остатака.

Локација Кижевак је затворена посетом председника Комисије за нестала лица и шефа београдске делегације Вељка Одаловића и шефа приштинске делегације Ибрахима Маколија. Окончању процеса ексхумације су, поред тима судских вештака из Србије, присуствовали и експерти Међународне комисије за нестала лица, Еулекса и Међународног комитета Црвеног крста.

 Завршен процес ексхумације посмртних остатака на локацији рудник Кижевак, Рашка

Прва фаза ексхумације посмртних остатака, на овој локацији трајала је од 30.11.-11.12.2020. године. Том приликом су пронађени први посмртни остаци, а процес ексхумације настављен је у другој фази 5.маја 2021. године.

Председник Комисије Вељка Одаловића је истакао да је до сада утврђен идентитет два лица, а коначан број пронађених посмртних остатака са ове локације биће познат када се обаве и остале идентификације путем анализе ДНК, које спроводи Међународна комисија за нестала лица.

 Завршен процес ексхумације посмртних остатака на локацији рудник Кижевак, Рашка

Такође, нагласио је да је читав процес био транспарентан, што доказује чињеница да је и члановима породица несталих било омогућено да присуствују ексхумацији.

25. мај 2021. године

ОДРЖАНА ДВА ПОСЕБНА САСТАНКА ЕКСПЕРТСКЕ ГРУПЕ

На иницијативу Специјалног изасланика председника Р. Србије за питање несталих лица у Р. Хрватској Верана Матића, а након недавно одржаног састанка у Загребу са председником Владе Републике Хрватске Андрејем Пленковићем, одржана су 17. и 25. маја 2021. године два посебна састанка Експертске групе за решавање случајева несталих лица на простору бивше СФРЈ.

 Одржана два посебна састанка експертске групе

Наведени састанци су организовани на тему раније предатих захтева између надлежних владиних тела за тражење несталих лица Р. Србије и Р. Хрватске, у циљу прикупљања додатних сазнања, информација и документације који могу допринети решавању случајева несталих лица.

Том приликом су детаљно анализирани захтеви обе стране, те су уочени њихови недостаци за даље ваљано поступање надлежних органа. У том смислу надлежном телу за тражење несталих лица Р. Хрватске је упућено неколико дописа за допуну података за предмете који се односе на нестала лица с листе Р. Хрватске и достављени конкретни предлози за поступање у случајевима нестанака лица са листе тражења Р. Србије.

Сви учесници на састанцима су се договорили да ће интензивирати рад на конкретним предметима несталих лица у циљу прикупљања додатних сазнања, информација и документације имајући у виду да хрватска страна и даље инсистира на архивама бивше ЈНА које су у добром делу исцрпљене. У складу са тим, потребно је довршити ове претраге, и тиме одговорити на све упућене захтеве хрватске стране како би се на тај начин питање архива коначно затворило. Сагласили су се и да је од посебног значаја за решавање проблематике несталих лица и прикупљање сателитских снимака локација могућих места масовних горбница и појединачних гробних места.

25. мај 2021. године

ФОРМИРАНА РАДНА ГРУПА ЗА ПРИПРЕМУ АНАЛИЗЕ ПОСТИГНУТИХ РЕЗУЛТАТА У СПРОВОЂЕЊУ НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА ПРОЦЕСУИРАЊЕ РАТНИХ ЗЛОЧИНА ЗА ПЕРИОД ОД 2021.-2026. ГОДИНЕ

У организацији Министарства правде РС, одржана су 23. марта, 6. априла и 25. маја 2021. године, три састанка Радне групе за припрему анализе постигнутих резултата у спровођењу Националне стратегије за процесуирање ратних злочина за период од 2021.-2026. године, путем Zoom платформе.

 Формирана радна група за припрему анализе постигнутих резултата у спровођењу националне стратегије...

Састанком Радне групе руководила је председница Радне групе, Снежана Станојковић, тужилац у Тужилаштву за ратне злочине. Као члан Радне групе учешће у раду узео је и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Теме састанака су биле припрема анализе постигнутих резултата у спровођењу Националне стратегије за процесуирање ратних злочина и израда новог стратешког документа за период од 2020.-2024. године. Током последњег састанка разматрани су пристигли предлози измена Радног текста стратегије у оквиру завршног консултативног процеса.

20. мај 2021. године

ПОСЕТА ЛОКАЦИЈИ КИЖЕВАК

Дана 20.маја 2021. године локацију Кижевак у Рашкој, посетили су државни секретар Министарства правде Бојане Шћепановић, тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић, заменици тужиоца за ратне злочине Миољуб Виторовић и Василије Сератлић. Том приликом их је председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић информисао о активностима које су спроведене на локацији, о методологији рада, као и досадашњим резултатима постигнутим у процесу ексхумације посмртних остатака.

 Посета локацији Кижевак

Истог дана локацију су посетили и чланови породица лица албанске националности чији су посмртни остаци пронађени током процеса ексхумације. Они су том приликом положили и цвеће како би својим најмилијима одали пошту.

 Посета локацији Кижевак

19. мај 2021. године

У БЕОГРАДУ ОДРЖАН ЈОШ ЈЕДАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ: ЕКСХУМАЦИЈЕ И ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ

Округли сто на тему “Ексхумације и идентификације несталих лица” одржан је 19. маја 2021. године у хотелу Палас у Београду.

Скупу су поред организатора Удружења породица киданпованих и несталих на Косову и Метохији присуствовали и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, представници Тужилаштва за ратне злочине, Канцеларије за Косово и Метохију, Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије и Међународне комисије за нестала лица.

 У Београду одржан још један округли сто на тему: Ексхумације и идентификације

Процес тражења несталих лица је приоритет како за чланове њихових породица тако и за тела која се баве овим темом, па су учесници скупа својим излагањима и дискусијом указали на проблеме у решавању овог вишедеценијског проблема, као и на начине којим би се тај процес убрзао.

Том приликом усвојени су следећи закључци:

 1. Радити на анализи 104.случаја пријављена једино ИЦМП-у, заједно  са делегацијама Радне групе за нестала лица Београда и Приштине. 
 2. Почети преглед и анализу комплетне документације везане за случајеве лица идентификованих традиционалном (класичном) методом и извршити циљано прикупљање крви од породица, где постоје индиције да је могло доћи до замене идентитета (погрешне идентификације).
 3. Отпочети ревизију документације и случајева неидентификованих посмртних остатака у мртвачници у Приштини, на транспарентан начин у складу са највишим форензичким стандардима. Укључити домаће институције, форензичке стручњаке и међународне организације.
 4. Ажурирати и хармонизовати евиденције које воде домаће институције и учинити их доступним јавности због транспарентности провере и допуне података од стране породица несталих лица.
 5. Захтевамо деполитизацију проблема процеса тражења киднапованих и несталих лица
 6. Захтевамо да се приликом сусрета премијера држава потписница Берлинског процеса на дневном реду разматра тема:,,Провера локација масовних гробница жртава са подручја Косова и Метохије из периода 1998.-1999. године на подручју Републике Албаније“. 
 7. Охрабити сведоке да информације које поседују о починиоцима злочина и локација масовних и појединачних гробница поднесу Тужилаштву Републике Србије које ће им кроз механизам заштите сведока обезбедити њихову безбедност.

14. мај 2021. године

У ГРАЧАНИЦИ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ: ЕКСХУМАЦИЈЕ И ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ

14. маја 2021. године у организацији Удружења породица киднапованих и несталих у Грачаници је одржан састанак “20 година заједничке борбе у трагању за истином и правдом”.

 У Грачаници одржан округли сто на тему: Ексхумације и идентификације

Састанку је поред представника удружења присуствовао и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, шеф Приштинске делегације Радне групе за нестала лица Ибрахим Маколи и директор Института за судску медицину у Приштини Арсим Грђелију, а тема састанка била је ексхумација и идентификација несталих лица.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић је том приликом истакао да је на простору Косова и Метохије решено више од 74 посто случајева несталих лица али да то није задовољавајућа статистика и да се процес неће завршити све док се не пронађу посмртни остаци свих несталих лица.

Том приликом је од стране породица несталих оцењено да је за даљи напредак у процесу ексхумација и идентификација неопходна потпуна и безусловна сарадња надлежних домаћих институција за тражење несталих лица, недостатак информација о местима укопа посмртних остатака лица која се воде као нестала, као и приступ релевантним архивама.

12. мај 2021. године

ОТВOРEНА СПОМЕН СОБА СРПСКИХ ЖРТАВА СТРАДАЛИХ У ХРВАТСКОЈ ДЕВЕДЕСТИХ ГОДИНА

Поводом сећања на српске жртве из оружаног сукоба у Хрватској у периоду од 1991. до 1995. године у просторијама Удружења породица погинулих и несталих лица „Суза“, дана 12. маја 2021. године отворена је спомен-соба.

 Отвoрeна спомен соба српских жртава страдалих у Хрватској деведестих година

Поред председника Комисије за нестала лица Вељка Одаловића отварању су присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић,државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, као и представници Међународног комитета Црвеног крста, Међународне комисије за нестала лица, удружења породица и чланови породица несталих.

Присутни су били сагласни у мишљењу да је то соба бола и патње, као и подсетник на страдање Срба који су протерани са својих огњишта.

8. мај 2021. године

ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА МЕЂУНАРОДНОГ КОМИТЕТА ЦРВЕНОГ КРСТА ИЗ ЖЕНЕВЕ ЛОКАЛИТЕТУ РУДНИК КИЖЕВАК, РАШКА

Дана 8. маја 2021.године високи представници МКЦК из Женеве посетили су локацију Кижевак и то: Denise Duran, заменица директора за Европу и Централну Азију и Nicolas Fleury, коориднатор операција за Балкан, Јужни Кавказ и Централну Азију.

Поред председника Комисије за нестала лица и шефа Београдске делегације Радне групе за нестала лица Вељка Одаловића, присуствовао је и шеф Приштинске делегације Ибрахим Маколи.

 Посета представника међународног комитета Црвеног крста из Женеве локалитету рудник Кижевак, Рашка

Том приликом представницима МКЦК представљен је процес ексхумације посмртних остатака и предочено да поред тима судских вештака из Републике Србије у процесу учествују и експерти МКЦК, МКНЛ, ЕУЛЕКС, као и експерти Приштинске делегације у својству посматрача. Што доказује да се заједнички, тимски рад одвија на транспарентан начин.

Такође, том приликом су шефови обе делегације изложили и план будућих активности, односно да ће се у наредном периоду оне спроводити на простору Косова и Метохије, тачније да је у току спровођење законских процедура за проверу локације Кошаре, на којој се основано сумња да се налазе посмртни остаци 6 лица припадника бивше Војске Југославије.

5. мај 2021. године

НАСТАВЉЕН ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА НА ЛОКАЛИТЕТУ РУДНИК КИЖЕВАК, РАШКА

Након петогодишње претраге терена на локалитету рудник Кижевак, општина Рашка, која се спроводила по наредби Тужилаштва за ратне злочине, дана 16. новембра 2020. године пронађени су посмртни остаци.

Преузимајући даљу надлежност, Виши суд у Београду, Одељење за ратне злочине, донело је наредбу да се спроведе процес ексхумације посмртних остатака на локалитету рудник Кижевак, општина Рашка. Процес је започет 30. новембра 2020. године и привремено је прекинут 11. децембра 2020. године због лоших временских услова.

 Настављен процес ексхумације посмртних остатака на локалитету рудник Кижевак, Рашка

Након што су се стекли временски услови, дана 5. маја 2021.године на локалитету рудник Кижевак, настављен је процес ексхумације.

Поред надлежних државних органа и тима судских вештака из Републике Србије који руководи форензичким аспектом, на локацији су присутни стручњаци Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ), ЕУЛЕКС, представници МКЦК и приштинске делегације Радне групе за нестала лица у својству посматрача.

29. март 2021. године

НА СТАРОМ ПРАВОСЛАВНОМ ГРОБЉУ У ШИДУ ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ 3 НН ЛИЦА КОЈА СЕ МОГУ ДОВЕСТИ У ВЕЗУ СА ОРУЖАНИМ СУКОБИМА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ СФРЈ

Дана 25. марта 2021. године на Новом православном гробљу у Шиду, Комисија за нестала лица је у сарадњи са надлежним органима Републике Србије, на основу наредбе Вишег суда у Сремској Митровици, спровела изузимање коштаних узорака за ДНК анализу са посмртних остатака 3 НН лица ексхумираних на Старом православном гробљу у Шиду.

 На старом православном гробљу у Шиду пронађени посмртни остаци 3 нн лица која се могу довести у везу са оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ

Према прелиминарним подацима 2 тела су женског пола док за једно тело није било могуће утврдити пол. Од свих посмртних остатака узети су узорци ради идентификације методом ДНК анализе.

Наиме, 11. марта 2021. године, Комисија је обавештена да су приликом ископавања нових гробних места на Старом православном гробљу у Шиду пронађени посмртни остаци 3 НН лица у необележеним гробним местима. Тела су била укопана у појединачним гробним местима и могу се довести у везу са лицима која су смртно страдала приликом повлачења колоне избеглица из Републике Хрватске у току акције хрватске војске и полиције „Олуја“, 1995. године.

Посмртни остаци свих пронађених НН лица прописно су обележени и одложени у заједничку гробницу на Новом православном гробљу у Шиду за потребе њихове идентификације.

17. март 2021. 2021. године

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 17. ГОДИШЊИЦЕ ПОГРОМА У ГРАЧАНИЦИ

Поводом навршених 17 година од погрома у Грачаници, 17. марта 2021. одржана је Академија у Дому културе Грачаница. Поред председника Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељка Одаловића, учешће у Академији узели су и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, игуман манастира Драганац архимандрит Иларион, председница Удружења породица косметских страдалника Наташа Шћепановић, народна посланица Ивана Поповић, као и Срђан Поповић, председник општине Грачаница. Сви говорници су били једногласни у поруци да се 17. март и његове последице не смеју заборавити.

 Обележавање 17. годишњице погрома у Грачаници

Прилику да се обрати присутнима искористио је председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић који је нагласио да је наша мисија да не заборавимо жртве, али и да подсетимо оне који су злочине починили да нећемо ни заборавити ни опростити њихова злодела. Такође, казао је да су породице несталих увек ту, на сваком месту страдања, да поделе тугу, али и веровање у оно за шта се сви залажемо - бољу будућност. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је у свом излагању истакао да морамо тежити помирењу, а да жртва косметских страдалника треба да буде клица из које ће се родити помирење како нам се 17. март никада не би поновио.

Архимандрит Иларион је позвао српски народ да се врати вери јер је у томе нада да ће све бити боље, али и да то не значи да треба да будемо неодговорни према ономе што се десило и наше жртве препустимо забораву.

Испред Удружења породица косметских страдалника говорила је и његова преседница Наташа Шћепановић, која је јавности послала поруку да достојанствени у свом болу стојимо у срцу своје земље где никада неће престати да постоје част, храброст и сећање на наше страдалнике.

11. март 2021. 2021. године

НА ВМА У БЕОГРАДУ ОБАВЉЕНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ЈЕДНЕ ЖРТВЕ СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ СТРАДАЛЕ У ТОКУ ОРУЖАНИХ СУКОБА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Дана 11. марта 2021. године, у Заводу за судску медицину на ВМА, у Београду, уз присуство чланова породице, обављена је идентификација посмртних остатака једне жртве српске националности, страдале током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у периоду 1991 - 1995. године, на подручју бивше СФРЈ.

Посмртни остаци страдалог лица преузети су, 5. фебруара 2021. године, од Института за нестале особе БиХ, на граничном прелазу Сремска Рача – Босанска Рача. Ради се о лицу које је ексхумирано 25. августа 1999. године у масовној гробници на гробљу Шеледи у Босанском Петровцу.

 На ВМА у Београду обављена идентификација посмртних остатака једне жртве српске националности страдале у току оружаних сукоба на простору бивше Југославије

Идентитет посмртних остатака страдалог лица утврђен је методом анализе ДНК и његова сахрана биће обављена у складу са израженом жељом породице.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

5. март 2021. 2021. године

Сахрањени посмртни остаци Ранка Грујића

5. марта 2021. године у селу Брестовик, у општини Пећ сахрањени су посмртни остаци Ранка Грујића који је смртно страдао на Јуничким планинама током НАТО бомбардовања 1999. године.

Ово је други пут да породица сахрањује Ранка, будући да је гроб раскопан током 1999. године и да је том приликом тело нестало. Његови посмртни су тек недавно пронађени, а идентитет утврђен ДНК методом.

 Сахрањени посмртни остаци Ранка Грујића

Сахрани су, поред чланова породице, присуствовали и представници Комисије за нестала лица Владе Републике Србије. Председник Комисије Вељко Одаловић је тим поводом истакао да је овај случај само један од доказа о ономе што се дешавало на простору Косова и Метохије; као и да је ово прича која се мора испричати, али да она није једина, јер ово није усамљен случај скрнављења гробова. Такође, изјавио је и да су овакве ситуације нове трагедије и оживљавање старих траума за породице, о чему сведочи и Чедомир Грујић, брат погинулог Грујића, који је рекао да му је овог пута теже него када га је први пут сахрањивао.

23. фебруар 2021. године

ПРВИ САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА ИЗРАДУ НАЦРТА ЗАКОНА О ПРИНУДНО НЕСТАЛИМ ЛИЦИМА

У Палати Србија одржан је први састанак Радне групе за израду Нацрта закона о принудно несталим лицима којом председава министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Дарија Кисић Тепавчевић.

Предесавајућа је нагласила да је доношење Закона о несталим лицима, за које је иницијативу покренула Координација српских удружења породица несталих, убијених или погинулих са простора бивше Југославије, неопходно како би се правно и систематски регулисала категорија присилно несталих лица и њихов статус жртве. По том основу њиме би се остварила и права чланова породица несталих.

 Први састанак радне групе за израду нацрта закона о принудно несталим лицима

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић истакао да је закон врло комплексан и да ће у периоду који следи бити предузете све неопходне активности како би већ на јесен ушао у скупштинску процедуру.

Председник Управног одбора Координације српских удружења породица несталих, убијених или погинулих са простора бивше Југославије, Драган Пјевач у свом обраћању нагласио је да породице несталих више од 20 година чекају своје најмилије и још увек верују да нису нестали, као и да у име породица моли да се овај закон донесе.

Дарија Кисић Тепавчевић се овом приликом захвалила на подршци министарствима Владе Републике Србије, невладиним организацијама, Међународном комитету Црвеног крста, као и Програму Уједињених нација за развој.

5. фебруар 2021. године

НА ГРАНИЧНОМ ПРЕЛАЗУ СРЕМСКА РАЧА ИЗВРШЕНО ПРЕУЗИМАЊЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ЈЕДНОГ ЛИЦА

Дана 5. фебруара 2021. године на граничном прелазу Сремска Рача, Комисија за нестала лица Владе Републике Србије је од Института за нестале особе Босне и Херцеговине преузела посмртне остатке једног лица, српске националности, страдалог у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, у периоду 1991-1995. године.

 На граничном прелазу Сремска Рача извршено преузимање посмртних остатака једног лица

Посмртни остаци овог лица ексхумирани су из масовне гробнице „Шеледи“ у Босанском Петровцу, чији је прелиминарни идентитет утврђен ДНК методом, а коначна идентификација, у присуству чланова породице, ће се обавити на Институту за патологију и судску медицину ВМА у Београду.

Комисија за нестала лица ће након обављене коначне идентификације у сарадњи са надлежним органима организовати превоз преузетих посмртних остатака до места сахране, у складу са исказаном жељом породице.

4. фебруар 2021. године

НА ВМА У БЕОГРАДУ ОБАВЉЕНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ТРИ ЖРТВЕ СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ СТРАДАЛИХ У ТОКУ ОРУЖАНИХ СУКОБА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Дана 2. и 4. новембра 2021. године, у Заводу за судску медицину на ВМА, у Београду, уз присуство чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака три жртве српске националности, страдалих током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у периоду 1991 - 1995. године, на подручју бивше СФРЈ.

Посмртни остаци два лица преузети су, 15. октобар 2020. године, од Института за нестале особе БиХ, на граничном прелазу Сремска Рача. Ради се о лицима српске националности која су ексхумирана на гробљу Лав у Сарајеву.

 На граничном прелазу Сремска Рача извршено преузимање посмртних остатака једног лица

Посмртни остаци трећег лица ексхумирани на градском гробљу Лешће у Београду. Ради се о војнику бивше ЈНА страдалом током оружаних сукоба 1991. године у Нуштару код Винковаца, Р. Хрватска. Идентитет свих посмртних остатака страдалих лица утврђен је методом анализе ДНК и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

3. фебруар 2021. године

Преузети посмртни остаци војника страдалог у конфликту на АП КИМ 1999. године

Дана 3. фебруара 2021. године, на Институту за судску медицину у Приштини, извршено је преузимање идентификованих посмртних остатака једног лица српске националности, које је страдало током конфликта 1999. године на простору АП КиМ.

 Преузети посмртни остаци војника страдалог у конфликту на АП КИМ 1999. године

Ради се о војнику бивше Војске Југославије чији су посмртни остаци ексхумирани на Кошарама и његов идентитет је утврђен методом анализе ДНК.

Посмртне остатке страдалог војника, у име породице, од приштинске делегације преузео је шеф београдске делегације Радне групе за нестала лица, Вељко Одаловић.

Сахрана ће се обавити, 5. фебруара 2021. године, на сеоском гробљу у Лаћарку, уз војне почасти у складу са исказаном жељом породице.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 Врх стране
 Влада Републике Србије Комесаријат за избеглице Захтев за тражење несталог лица ICMP Пријава локације Књига несталих лица на подручју Републике Хрватске Књига несталих лица на територији Босне и Херцеговине Књига лица која су нестала у вези са догађајима на Косову Црвени крст Србије - Служба тражења