MENI
Naslovna » Aktuelno

Aktuelno

29. maj 2019. godine

ODRŽAN RADNI SASTANAK KOMISIJE ZA NESTALA LICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE I POVJERENSTVA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ZA ZATOČENE I NESTALE

Na poziv Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, 29.5.2019. godine u Gradu Vukovaru održan je radni sastanak predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije predvođenih predsednikom Komisije Veljkom Odalovićem i Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, predvođenih predsednikom Povjerenstva pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Stjepanom Sučićem uz prisustvo generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Milana Šapića i konzula Ljudmile Ostojić.

Održani sastanak je još jedan u nizu uloženih napora za razmenu informacija s ciljem rešavanja preostalih slučajeva nestalih lica, imajući u vidu da je pitanje nestalih lica jedno od ključnih nerešenih pitanja u bilateralnim odnosima Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Tokom sastanka, naglasak je stavljen na trajne zahteve upućene od samog početka uspostavljanja saradnje 1995. godine i naglašena je potreba za intenzivnijim angažmanom u pretrazi postojeće arhivske građe, proverama raspoloživih informacija i primarnih izvora saznanja, kao i dostavi podataka o lokacijama primarnih i sekundarnih grobnica na području Republike Hrvatske pri čemu je poseban naglasak stavljen na područje Hrvatskog Podunavlja. Uz navedeno, naglašeno je kako će Republika Hrvatska nastaviti s daljim sprovođenjem terenskih istraživanja na lokacijama za koje postoji osnovana sumnja da se radi o mestima ukopa posmrtnih ostataka.

U predstojećem periodu očekuje se intenziviranje aktivnosti u prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtevima, i u skladu s pozitivnim rezultatima, postupanja obe strane biće prezentovane na sledećem sastanku nadležnih tela za traženje nestalih lica, a kako bi se doprinelo bržem i uspešnijem rešavanju pitanja nestalih lica.

U nastavku sastanka, akcenat je stavljen na mehanizme u procesu traženja nestalih lica koji se ostvaruju zajedničkom saradnjom, i u skladu sa tim je dogovoreno sprovođenje aktivnosti, koje se odnosi na zajednička terenska izviđanja lokacija mogućih mesta pojedinačnih i masovnih grobnica kao i saradnje pri organizaciji konačnih identifikacija posmrtnih ostataka. Takođe, dogovorena je saradnja u pripremi V. izdanja Knjige lica nestalih na području Republike Hrvatske čije se novo izdanje očekuje do kraja 2019. godine. S obzirom na to da Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije i Uprava za zatočene i nestale ostvaruju multilateralnu saradnju u sklopu sprovođenja odredaba Okvirnog plana za rešavanje pitanja lica nestalih na području bivše Jugoslavije, prilikom sastanka usaglašeni su i zaključci koji se odnose na metodologiju ažuriranja Baze podataka aktivnih slučajeva lica nestalih u oružanim sukobima.

Predsednik Komisije Veljko Odalović i predsednik Povjerenstva Stjepan Sučić ocenili su bilateralnu saradnju ključnom u međusobnim odnosima apostrofirajući kako su dobrodošle inicijative čiji se instrumenti pokazuju korisnim u procesu traženja nestalih osoba poput spomenutog Okvirnog plana.

Obe strane naglasile su potrebu otvorenog i depolitizovanog dijaloga u skladu s humanitarnom dimenzijom pitanja nestalih lica i složile se o potrebi daljeg intenziviranja bilateralne saradnje u skladu sa zajedničkim ciljem - osiguranja članovima porodica nestalih pravo na istinu o sudbini njihovih najmilijih.

17. april 2019. godine

ODRŽAN DRUGI SASTANAK GRUPE ZA NESTALA LICA

Drugi sastanak Grupe za nestala lica (GNL), formirane u cilju sprovođenja aktivnosti predviđenih Okvirnim planom za rešavanje pitanja nestalih lica iz sukoba na području bivše Jugoslavije, održan je 17. aprila 2019. godine, u Zagrebu, u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL).

Na sastanku GNL prisustvovali su rukovodioci nadležnih tela za traženje nestalih lica Republike Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i tzv. Kosova. Sastanku je prisustvovala i predstavnica Ministarstva spoljnih poslova i poslova Komonvelta Vlade Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Severne Irske koja je u svom obraćanju pozdravila postignuti napredak i izrazila dalju podršku u procesu rešavanja pitanja nestalih lica.

 Održan drugi sastanak  grupe za nestala lica

Na sastanku su usaglašeni naredni koraci u cilju javnog objavljivanja baze podataka aktivnih slučajeva nestalih lica na teritoriji bivše Jugoslavije i predložene su lokacije mogućih grobnica koje bi bile predmet zajedničkog rada, u narednom periodu.

Drugi sastanak GNL je održan, u susret predstojećem samitu zemalja Berlinskog procesa, koji će se održati u Poznanu početkom jula 2019. godine u Poljskoj, u cilju utvrđivanja postignutih rezultata, kako bi se pripremio izveštaj o aktivnostima u traženju nestalih lica u regionu. Razgovarano je i o drugim aktivnostima od značaja za proces traženja nestalih lica.

Ovom prilikom, MKNL je ocenio saradnju predstavnika nadležnih domaćih institucija uspešnom, istakavši da je poverenje među njima ključno za rešavanje oko 12.000 nestalih lica u regionu, kao i da sve strane zajedno rade na ubrzanju procesa.

16. april 2019. godine

U ZAGREBU ODRŽAN DRUGI SASTANAK OPERATIVNE GRUPE ZA REŠAVANjE NEIDENTIFIKOVANIH SLUČAJEVA

Dana 15. i 16. aprila 2019. godine, u Zagrebu, u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL), održan je drugi sastanak Operativne grupe za rešavanje neidentifikovanih slučajeva (NNOG).

 U Zagrebu održan drugi sastanak operativne grupe za rešavanje neidentifikovanih slučajeva

Tokom dvodnevnog sastanka, predstavnjene su trenutne strategije i protokoli, koji se odnose na rešavanje pitanja neidentifikovanih posmrtnih ostataka, nadležnih tela za traženje nestalih lica. Nakon toga, prezentovane su dostupne indformacije o neidentifikovanim posmrtnim ostacima ekshumiranih sa konkretnih lokacija predhodno predloženim od strane predstavnika NNOG u cilju razmene podataka sa drugim članovima ove Grupe. U tom smislu, članovi NNOG predstavili su osnovne činjenice o ekshumiranim posmrtnim ostacima koji još uvek nisu identifikovani, okolnostima ekshumacije, kao i predloge za analizu sve raspoložive dokumentacije kako bi, kroz zajednički rad, rešili određeni broj ovih slučajeva.

Sastanak je okončan diskusijom o daljim koracima koje bi trebalo preduzeti u razvoju pilot projekta koji će omogućiti rešavanje problema identifikacije oko 4.000 posmrtnih ostataka u mrtvačnicama.

U toku drugog dana sastanka organizovana je poseta zajedničkoj grobnici za neidentifikovane žrtve iz rata u Hrvatskoj na Gradskom groblju Mirogoj i tom prilikom je članovima NNOG prezentovano stanje neidentifikovanih slučajeva u Republici Hrvatskoj. Članovi NNOG su potom obišli spomen obeležje „Glas hrvatske žrtve“ na Gradkom groblju Mirogoj u Zagrebu.

 U Zagrebu održan drugi sastanak operativne grupe za rešavanje neidentifikovanih slučajeva

NNOG čine predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, Instituta za nestala lica Bosne i Hercegovine, Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Komisije za nestala lica tzv. Kosova.

NNOG je oformljena 2018. godine od strane Grupe za nestala lica (GNL), sa ciljem utvrđivanja situacije u vezi sa neidentifikovanim posmrtnim ostacima, koji su smešteni u mrtvačnicama na celom prostoru bivše Jugoslavije, radi sprovođenja aktivnosti predviđenih Okvirnim planom za rešavanje pitanja nestalih lica iz sukoba na području bivše Jugoslavije, koji je potpisan 6. novembra 2018. godine, u Hagu.

14. mart 2019. godine

U CILjU SPROVOĐENjA ODBREDBI OKVIRNOG PLANA ZA REŠAVANjE PITANjA NESTALIH LICA U SUKOBIMA NA PODRUČJU BIVŠE JUGOSLAVIJE ODRŽAN JE PRVI SASTANAK OPERATIVNE GRUPE ZA REŠAVANjE NEIDENTIFIKOVANIH SLUČAJEVA

Dana 12. i 13. marta 2019. godine, u Sarajevu, u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL), po prvi put se sastala Operativna grupa za rešavanje neidentifikovanih slučajeva (NNOG).

 U cilju sprovođenja odbredbi okvirnog plana za rešavanje pitanja nestalih lica u sukobima na području bivše Jugoslavije održan je prvi sastanak Operativne grupe za rešavanje neidentifikovanih slučajeva

Operativna grupa je oformljena 2018. godine od strane Grupe za nestala lica (GNL) sa ciljem utvrđivanja situacije u vezi sa neidentifikovanim posmrtnim ostacima koji su smešteni u mrtvačnicama na celom prostoru bivše Jugoslavije. Čine je predstavnici Republike Srbije, Crne Gore, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i tzv. Kosova, na tehničkom nivou.

Tokom dvodnevnog sastanka, o trenutnom stanju u vezi sa neidentifikovanim posmrtnim ostacima govorili su predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, Instituta za nestala lica Bosne i Hercegovine, Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Komisije za nestala lica tzv. Kosova. Tom prilikom predstavnici nadležnih tela za traženje nestalih lica predstavili su osnovne činjenice o ekshumiranim posmrtnim ostacima koji još uvek nisu identifikovani, okolnostima ekshumacije, kao i pretpostavljenim razlozima zbog kojih te slučajeve nije bilo moguće identifikovati. Ulogu moderatora u diskusijama imali su Metju Holidej, šef programa za Zapadni Balkan, MKNL i Samira Krehić, zamenik šefa programa za Zapadni Balkan, MKNL.

 U cilju sprovođenja odbredbi okvirnog plana za rešavanje pitanja nestalih lica u sukobima na području bivše Jugoslavije održan je prvi sastanak Operativne grupe za rešavanje neidentifikovanih slučajeva

Tokom susreta prezentovana je i studija slučaja Bosne i Hercegovine, koja je sprovedena u periodu od 2013.-2018. godine, kroz projekat pregleda u vezi sa neidentifkovanim posmrtnim ostacima koji se nalaze u 12 mrtvačnica. Da bi predstavili postupak pregleda neidentifikovanih posmrtnih ostataka MKNL je organizovao obilazak mrtvačnice JKP „Gradska groblja“ u Visokom.

Sastanak je okončan diskusijom o daljim koracima koje bi trebalo preduzeti u razvoju pilot projekta koji će omogućiti rešavanje problema identifikacije posmrtnih ostataka u mrtvačnicama. Takođe, izneti su konkretni predlozi za budući rad ove Operativne grupe a koji se odnose na analizu relevantne dokumentacije za konkretne lokacije sa kojih još uvek nisu identifikovani svi ekshumirani posmrtni ostaci.

07. mart 2019. godine

PREDSEDNICA VLADE ODRŽALA SASTANAK NA TEMU NESTALIH LICA SA GENERALNOM DIREKTORKOM MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA NESTALA LICA

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić istakla je danas u razgovoru sa predsednicom Međunarodne komisije za nestala lica Katrin Bomberger da je ključ rešavanja pitanja nestalih na prostorima bivše Jugoslavije, saradnja među državama i domaćim institucijama, podsećajući da je to ujedno i obaveza svih nas prema žrtvama i njihovim porodicama bez obzira na nacionalnost.

Predsednica Vlade održala sastanak na temu nestalih lica sa generalnom direktorkom međunarodne komisije za nestala lica

Brnabić je istakla da je nerasvetljena sudbina više od 10.000 nestalih lica u regionu jedna od najtežih posledica sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Brnabić je naglasila da je država spremna da pruži veću podršku Komisiji za nestala lica i drugim institucijama, kako bi se povećali kapaciteti i poboljšali uslovi rada u cilju rasvetljavanja sudbine lica koja se još uvek vode kao nestala. Istovremeno, Srbija će, prema njenim rečima, insistirati i na otvaranju svojih arhiva, arhiva drugih strana u procesu, kao i svih arhiva u posedu međunarodnih organizacija koje su bile prisutne u vreme sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsednica vlade je istakla da je najveći izazov u rešavanju problematike nestalih lica 4000 ekshumiranih NN posmrtnih ostataka u mrtvačnicama regionu (od toga oko 3000 u BiH, 930 u Republici Hrvatskoj i 300 u Prištini), za koje i dalje nije završen proces identifikacije. U tom smislu, ukazala je da je ovo pitanje jedno od najkomleksnijih otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima sa Republikom Hrvatskom i da će Republika Srbija insistirati da se ovo pitanje što pre reši. Takođe je istakla, da je za problem rešavanja sudbine nestalih lica sa prostora AP KiM veoma važno da Priština dostavi informacije i dokumentaciju iz svojih arhiva, posebno ona koja ukazuju na postojanje pojedinačnih ili masovnih grobnica sa posmrtnim ostacima lica srpske i nealbanske nacionalnosti.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da nadležni organi Republike Srbije krajnje odgovorno pristupaju svakoj informaciji o mogućim grobnicama i da u Komisiji ne postoji ni jedan zahtev drugih strana za koji nije izvršena provera.

On je naveo da Komisija radi u punoj saranji sa nadležnim državnim organima (Tužilaštvo za ratne zločine, MUP i dr.). Takođe, sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama koje se bave ovim pitanjem, među kojima je i Međunarodna komisija za nestala lica, Međunarodni komitet Crvenog krsta i UNDP. Na kraju je zaključio da je, imajući u vidu karakter sukoba, za dalji napredak u procesu od izuzetnog značaja regionalna saradnja.

Katrin Bomberger, generalni direktor Međunarodne komisije za nestala lica, ocenila je da postoje određeni pomaci u potrazi za nestalima tokom ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije ima, ali da je neophodna veća spremnost zemalja regiona da se suoče sa posledicama sukoba i sa zločinima koji su počinjeni na njihovim teritorijama. Ona je pohvalila rad vladine Komisije za nestala lica, koji je okarakterisala kao odgovoran i transparentan i ponudila pomoć u analizi i unapređenju forenzičkog procesa.

Navela je da su od izuzetnog značaja i nove inicijative za saradnju zemalja regiona, kao što je Berlinski proces, kroz koje takođe treba insistirati na rešavanju ovog pitanja.

Sagovornici su se saglasili da je zatvaranje ovog teškog nasleđa prošlosti od izuzetnog značaja za budućnost i prosperitet čitavog regiona.

21. februar 2019. godine

ODRŽAN PRVI SASTANAK OPERATIVNE GRUPE ZA BAZU PODATAKA AKTIVNIH SLUČAJEVA LICA NESTALIH U SUKOBIMA NA PODRUČJU BIVŠE JUGOSLAVIJE

Operativna grupa za bazu podataka aktivnih slučajeva lica nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije (OG za bazu podataka) održala je svoj prvi sastanak u Beogradu, 21. februara 2019. godine, u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL). OG za bazu podataka čine predstavnici nadležnih tela za traženje nestalih lica Republike Srbije, Crne Gore, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i tzv. Kosova.

Održan prvi sastanak operativne grupe za bazu podataka aktivnih slučajeva lica nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije

Prvi sastanak OG za bazu podataka održan je sa ciljem pripreme Baze podataka aktivnih slučajeva lica nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije za njeno javno objavljivanje.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom, moderatori sednice bili su Metju Holidej, šef programa za Zapadni Balkan, MKNL. Učešće u razgovoru uzeli su i Adnan Rizvić, direktor za upravljanje i koordinaciju podacima MKNL i Nihad Branković, viši službenik za saradnju sa vladama, MKNL.

Održan prvi sastanak operativne grupe za bazu podataka aktivnih slučajeva lica nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije

Nakon osvrta na zaključke koji su doneti na sastanku Grupe za nestala lica, održanom u Podgorici, u maju prethodne godine, tema razgovora bila su funkcionalna pravila za ažuriranje Baze podataka aktivnih slučajeva nestalih lica sa područja bivše SFRJ. Tom prilikom razmatrani su i postupci koji se tiču zatvaranja duplih unosa, zatvaranja slučajeva o kojima postoje izveštaji o podudarnosti DNK analiza izdatih od strane Međunarodne komisije za nestala lica kao i ostalim slučajevima koji mogu biti zatvoreni.

Tokom sastanka govorilo se i o razlikama u unesenim podacima koji se odnose na slučajeve koji imaju istu teritoriju nestanka, kao i o razlikama u kategorijama podataka za duple unose.

Sastanak je zaključen pregledom postojećih korisničkih prava.

11. februar 2019. godine

ZVANIČNI LOGO KOMISIJE ZA NESTALA LICA

 Logo komisije za nestala lica

Komisija za nestala lica želi da obavesti javnost, saradnike kao i porodice nestalih lica da je, od 1. februara 2019. godine, počela da koristi svoj zvanični logo. Cilj ovog idejnog rešenja jeste da skrene pažnju javnosti i dodatno ukaže na značaj problematike nestalih lica u zemlji ali i u susednim državama koje se susreću sa ovim osetljivim pitanjem. Takođe, kroz vizuelni identitet biće omogućeno lakše prepoznavanje prvenstveno humanitarnih, civilizacijskih ali i političkih aktivnosti koje Komisija preduzima radi trajnog rešavanja ove problematike a koje proizilaze iz njenog mandata.

5. februar 2019. godine

PROMOCIJA KNjIGE „RATNI ZLOČINI NAD SRBIMA U HRVATSKOJ U PERIODU 1991 – 1995. GODINE I NA KOSOVU I METOHIJI U PERIODU 1998 – 2004. GODINE“

Dana 05. februara 2019. godine, u Medija centru u Beogradu, održana je promocija knjige Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije „Ratni zločini nad Srbima u Hrvatskoj u periodu 1991 – 1995. godine i na Kosovu i Metohiji u periodu 1999 – 2004. godine“.

Na promociji su pored kopriređivača knjige dr Dušana Čelića predsednika Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije i Dragana Pjevača, predsednika Upravnog Odbora Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, govorili Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i dr Milan Gulić, naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju.

 Promocija knjige „Ratni zločini nad Srbima u Hrvatskoj u periodu 1991 – 1995. godine i na Kosovu i Metohiji u periodu 1998 – 2004. godine“

U uvodnoj reči Dušan Čelić je istakao da su priređivači nastojali da ostave pisanog traga o akcijama u kojima su nesumnjivo počinjeni ratni zločini nad pripadnicima srpskog naroda, uglavnom civilima, krajem XX i početkom XXI veka na području Republike Hrvatske i AP Kosova i Metohije. Takođe, istakao je da je želja priređivača da upoznaju javnost sa najtežim posledicama koje su ratovi 90-ih godina ostavili, prvenstveno na porodice nestalih i ubijenih lica ali i na društvo u celini, koje godinama treba rešavati, o značaju dosezanja istine i pravde, o negovanju kulture sećanja i o potrebi da žrtve i porodice žrtava ostvare makar simboličnu satisfakciju.

Čelić je na kraju zaključio da su priređivači želeli da otrgnu od zaborava makar deo tragičnih događaja i činjenica o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim stanovništvom na prostorima Republike Hrvatske i AP Kosova i Metohije. U tom pogledu, publikacija je neka vrsta otvorene knjige i poziv istraživačima, državnim institucijama, udruženjima građana i pojedincima, da u nju ''upisuju'' nove podatke o stradanjima Srba. Pored toga, ova publikacija je i ''otvorena optužnica'', za sve zločine nad Srbima za koje još niko nije odgovarao. Ona je svojevrsni podsetnik i poziv pravosudnim vlastima i organima krivičnog gonjenja, da zločince privedu pravdi.

Na kraju promocije Dragan Pjevač je zaključio da se ovom publikacijom ne želi relativizovati ni jedan zločin niti podceniti ni jedna žrtva, ma koje nacionalnosti bila, već naprotiv, da poštovanje sopstvenih žrtava i razumevanje tragedije koja nam se dogodila, podrazumeva i poštovanje za žrtve ''drugih''.

22. januar 2019. godine

ODRŽAN PARASTOS SRPSKIM ŽRTVAMA STRADALIM U AKCIJI HRVATSKE VOJSKE I POLICIJE „MASLENICA“

U organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih „ Suza“, u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, održan je parastos žrtvama stradalim u akciji hrvatske vojske i policije „Maslenica“.

 Održan parastos srpskim žrtvama stradalim u akciji hrvatske vojske i policije „Maslenica“

Operacija hrvatske vojske i policije „ Maslenica“ počela je 22. januara 1995. godine na području, tadašnje Republike Srpske Krajine, koje je bilo pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija (UNPROFOR-a). U navedenom događaju stradalo je 348 Srba, među kojima 35 žena i troje dece mlađe od 12 godina, koje su pripadnici hrvatske vojske i policije ubili, a neke od njih i izmasakrirali na području Ravnih kotara i u blizini Malog Alana na Velebitu. Najviše su stradala tri srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i Srbi iz mešovitih sela Murvica, Crno, Zemunik, Poljica i Islam Latinski u Ravnim kotarima.

 Održan parastos srpskim žrtvama stradalim u akciji hrvatske vojske i policije „Maslenica“

“Pripadnici hrvatskih oružanih snaga opljačkali su, opustošili i uništili srpska imanja u tom kraju, a kulturne spomenike, groblja i crkve, devastirali, oskrnavili i porušili. Među njima i Dvore Janković Stojana u Islamu Grčkom sa Crkvom Svetog Georgija, koja datira iz 1675. godine. Veće za ratne zločine u Beogradu, pokrenulo je pretkrivični postupak za zločin koji se dogodio prvog dana agresije ispod prevoja Mali Alan, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, u neposrednoj blizini osmatračnice UNPROFOR-a izmasakrirali 22 pripadnika srpske vojske Krajine sa područja Gračaca“, istakla je Dragana Đukić, predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih „Suza“, dodajući da su prema podacima DIC „Veritas“ dokazi dostavljeni hrvatskom pravosuđu koje još vodi istragu protiv nepoznatih lica. „Neoprostivo je da poslije 26 godina, niko od odgovornih za ovaj zločin (Franjo Tuđmana, Janko Bobetko, Ante Gotovina, Mirko Norac, Mladen Markač i Agim Čeku) nije optužen i procesuiran kako pred međunarodnim, tako i domaćim sudovima u Hrvatskoj“, zaključila je Dragana Đukić.

Po završetku parastosa, prisutni su odali poštu i položili cveće pored spomenika srpskim žrtvama stradalim u ratovima od 1991 - 2000. godine na području bivše Jugoslavije.

 

POGLEDAJTE STARIJE VESTI

 Vrh strane
 Vlada Republike Srbije  Komesarijat za izbeglice  Zahtev za traženje nestalog lica  ICMP Prijava lokacije  Knjiga nestalih lica na području Republike Hrvatske  Knjiga nestalih lica na teritoriji Bosne i Hercegovine  Knjiga lica koja su nestala u vezi sa događajima na Kosovu  Crveni krst Srbije - Služba traženja