МЕНИ
Насловна » Актуелно

Актуелно

29. мај 2019. године

ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ПОВЈЕРЕНСТВА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ ЗА ЗАТОЧЕНЕ И НЕСТАЛЕ

На позив Управе за заточене и нестале Министарства хрватских бранитеља, 29.5.2019. године у Граду Вуковару одржан је радни састанак представника Комисије за нестала лица Владе Републике Србије предвођених председником Комисије Вељком Одаловићем и Повјеренства Владе Републике Хрватске за заточене и нестале особе, предвођених председником Повјеренства помоћником министра хрватских бранитеља Стјепаном Сучићем уз присуство генералног конзула Републике Србије у Вуковару Милана Шапића и конзула Људмиле Остојић.

Одржани састанак је још један у низу уложених напора за размену информација с циљем решавања преосталих случајева несталих лица, имајући у виду да је питање несталих лица једно од кључних нерешених питања у билатералним односима Републике Србије и Републике Хрватске.

Током састанка, нагласак је стављен на трајне захтеве упућене од самог почетка успостављања сарадње 1995. године и наглашена је потреба за интензивнијим ангажманом у претрази постојеће архивске грађе, проверама расположивих информација и примарних извора сазнања, као и достави података о локацијама примарних и секундарних гробница на подручју Републике Хрватске при чему је посебан нагласак стављен на подручје Хрватског Подунавља. Уз наведено, наглашено је како ће Република Хрватска наставити с даљим спровођењем теренских истраживања на локацијама за које постоји основана сумња да се ради о местима укопа посмртних остатака.

У предстојећем периоду очекује се интензивирање активности у прикупљању сазнања према отвореним питањима и захтевима, и у складу с позитивним резултатима, поступања обе стране биће презентоване на следећем састанку надлежних тела за тражење несталих лица, а како би се допринело бржем и успешнијем решавању питања несталих лица.

У наставку састанка, акценат је стављен на механизме у процесу тражења несталих лица који се остварују заједничком сарадњом, и у складу са тим је договорено спровођење активности, које се односи на заједничка теренска извиђања локација могућих места појединачних и масовних гробница као и сарадње при организацији коначних идентификација посмртних остатака. Такође, договорена је сарадња у припреми V. издања Књиге лица несталих на подручју Републике Хрватске чије се ново издање очекује до краја 2019. године. С обзиром на то да Комисија за нестала лица Владе Републике Србије и Управа за заточене и нестале остварују мултилатералну сарадњу у склопу спровођења одредаба Оквирног плана за решавање питања лица несталих на подручју бивше Југославије, приликом састанка усаглашени су и закључци који се односе на методологију ажурирања Базе података активних случајева лица несталих у оружаним сукобима.

Председник Комисије Вељко Одаловић и председник Повјеренства Стјепан Сучић оценили су билатералну сарадњу кључном у међусобним односима апострофирајући како су добродошле иницијативе чији се инструменти показују корисним у процесу тражења несталих особа попут споменутог Оквирног плана.

Обе стране нагласиле су потребу отвореног и деполитизованог дијалога у складу с хуманитарном димензијом питања несталих лица и сложиле се о потреби даљег интензивирања билатералне сарадње у складу са заједничким циљем - осигурања члановима породица несталих право на истину о судбини њихових најмилијих.

17. април 2019. године

ОДРЖАН ДРУГИ САСТАНАК ГРУПЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

Други састанак Групе за нестала лица (ГНЛ), формиране у циљу спровођења активности предвиђених Оквирним планом за решавање питања несталих лица из сукоба на подручју бивше Југославије, одржан је 17. априла 2019. године, у Загребу, у организацији Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ).

На састанку ГНЛ присуствовали су руководиоци надлежних тела за тражење несталих лица Републике Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и тзв. Косова. Састанку је присуствовала и представница Министарства спољних послова и послова Комонвелта Владе Ујединјене Краљевине Велике Британије и Северне Ирске која је у свом обраћању поздравила постигнути напредак и изразила даљу подршку у процесу решавања питања несталих лица.

 Одржан други састанак  групе за нестала лица

На састанку су усаглашени наредни кораци у циљу јавног објављивања базе података активних случајева несталих лица на територији бивше Југославије и предложене су локације могућих гробница које би биле предмет заједничког рада, у наредном периоду.

Други састанак ГНЛ је одржан, у сусрет предстојећем самиту земаља Берлинског процеса, који ће се одржати у Познану почетком јула 2019. године у Пољској, у циљу утврђивања постигнутих резултата, како би се припремио извештај о активностима у тражењу несталих лица у региону. Разговарано је и о другим активностима од значаја за процес тражења несталих лица.

Овом приликом, МКНЛ је оценио сарадњу представника надлежних домаћих институција успешном, истакавши да је поверење међу њима кључно за решавање око 12.000 несталих лица у региону, као и да све стране заједно раде на убрзању процеса.

16. април 2019. године

У ЗАГРЕБУ ОДРЖАН ДРУГИ САСТАНАК ОПЕРАТИВНЕ ГРУПЕ ЗА РЕШАВАЊЕ НЕИДЕНТИФИКОВАНИХ СЛУЧАЈЕВА

Дана 15. и 16. априла 2019. године, у Загребу, у организацији Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ), одржан је други састанак Оперативне групе за решавање неидентификованих случајева (ННОГ).

 У Загребу одржан други састанак оперативне групе за решавање неидентификованих случајева

Током дводневног састанка, представњене су тренутне стратегије и протоколи, који се односе на решавање питања неидентификованих посмртних остатака, надлежних тела за тражење несталих лица. Након тога, презентоване су доступне индформације о неидентификованим посмртним остацима ексхумираних са конкретних локација предходно предложеним од стране представника ННОГ у циљу размене података са другим члановима ове Групе. У том смислу, чланови ННОГ представили су основне чињенице о ексхумираним посмртним остацима који још увек нису идентификовани, околностима ексхумације, као и предлоге за анализу све расположиве документације како би, кроз заједнички рад, решили одређени број ових случајева.

Састанак је окончан дискусијом о даљим корацима које би требало предузети у развоју пилот пројекта који ће омогућити решавање проблема идентификације око 4.000 посмртних остатака у мртвачницама.

У току другог дана састанка организована је посета заједничкој гробници за неидентификоване жртве из рата у Хрватској на Градском гробљу Мирогој и том приликом је члановима ННОГ презентовано стање неидентификованих случајева у Републици Хрватској. Чланови ННОГ су потом обишли спомен обележје „Глас хрватске жртве“ на Градком гробљу Мирогој у Загребу.

 У Загребу одржан други састанак оперативне групе за решавање неидентификованих случајева

ННОГ чине представници Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Института за нестала лица Босне и Херцеговине, Управе за заточене и нестале Министарства хрватских бранитеља, Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Комисије за нестала лица тзв. Косова.

ННОГ је оформљена 2018. године од стране Групе за нестала лица (ГНЛ), са циљем утврђивања ситуације у вези са неидентификованим посмртним остацима, који су смештени у мртвачницама на целом простору бивше Југославије, ради спровођења активности предвиђених Оквирним планом за решавање питања несталих лица из сукоба на подручју бивше Југославије, који је потписан 6. новембра 2018. године, у Хагу.

14. март 2019. године

У ЦИЉУ СПРОВОЂЕЊА ОДБРЕДБИ ОКВИРНОГ ПЛАНА ЗА РЕШАВАЊЕ ПИТАЊА НЕСТАЛИХ ЛИЦА У СУКОБИМА НА ПОДРУЧЈУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ОДРЖАН ЈЕ ПРВИ САСТАНАК ОПЕРАТИВНЕ ГРУПЕ ЗА РЕШАВАЊЕ НЕИДЕНТИФИКОВАНИХ СЛУЧАЈЕВА

Дана 12. и 13. марта 2019. године, у Сарајеву, у организацији Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ), по први пут се састала Оперативна група за решавање неидентификованих случајева (ННОГ).

 У циљу спровођења одбредби оквирног плана за решавање питања несталих лица у сукобима на подручју бивше Југославије одржан је први састанак Оперативне групе за решавање неидентификованих случајева

Оперативна група је оформљена 2018. године од стране Групе за нестала лица (ГНЛ) са циљем утврђивања ситуације у вези са неидентификованим посмртним остацима који су смештени у мртвачницама на целом простору бивше Југославије. Чине је представници Републике Србије, Црне Горе, Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и тзв. Косова, на техничком нивоу.

Током дводневног састанка, о тренутном стању у вези са неидентификованим посмртним остацима говорили су представници Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Института за нестала лица Босне и Херцеговине, Управе за заточене и нестале Министарства хрватских бранитеља, Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Комисије за нестала лица тзв. Косова. Том приликом представници надлежних тела за тражење несталих лица представили су основне чињенице о ексхумираним посмртним остацима који још увек нису идентификовани, околностима ексхумације, као и претпостављеним разлозима због којих те случајеве није било могуће идентификовати. Улогу модератора у дискусијама имали су Метју Холидеј, шеф програма за Западни Балкан, МКНЛ и Самира Крехић, заменик шефа програма за Западни Балкан, МКНЛ.

 У циљу спровођења одбредби оквирног плана за решавање питања несталих лица у сукобима на подручју бивше Југославије одржан је први састанак Оперативне групе за решавање неидентификованих случајева

Током сусрета презентована је и студија случаја Босне и Херцеговине, која је спроведена у периоду од 2013.-2018. године, кроз пројекат прегледа у вези са неидентифкованим посмртним остацима који се налазе у 12 мртвачница. Да би представили поступак прегледа неидентификованих посмртних остатака МКНЛ је организовао обилазак мртвачнице ЈКП „Градска гробља“ у Високом.

Састанак је окончан дискусијом о даљим корацима које би требало предузети у развоју пилот пројекта који ће омогућити решавање проблема идентификације посмртних остатака у мртвачницама. Такође, изнети су конкретни предлози за будући рад ове Оперативне групе а који се односе на анализу релевантне документације за конкретне локације са којих још увек нису идентификовани сви ексхумирани посмртни остаци.

07. март 2019. године

ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ ОДРЖАЛА САСТАНАК НА ТЕМУ НЕСТАЛИХ ЛИЦА СА ГЕНЕРАЛНОМ ДИРЕКТОРКОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић истакла је данас у разговору са председницом Међународне комисије за нестала лица Катрин Бомбергер да је кључ решавања питања несталих на просторима бивше Југославије, сарадња међу државама и домаћим институцијама, подсећајући да је то уједно и обавеза свих нас према жртвама и њиховим породицама без обзира на националност.

Председница Владе одржала састанак на тему несталих лица са генералном директорком међународне комисије за нестала лица

Брнабић је истакла да је нерасветљена судбина више од 10.000 несталих лица у региону једна од најтежих последица сукоба на просторима бивше Југославије. Брнабић је нагласила да је држава спремна да пружи већу подршку Комисији за нестала лица и другим институцијама, како би се повећали капацитети и побољшали услови рада у циљу расветљавања судбине лица која се још увек воде као нестала. Истовремено, Србија ће, према њеним речима, инсистирати и на отварању својих архива, архива других страна у процесу, као и свих архива у поседу међународних организација које су биле присутне у време сукоба на простору бивше Југославије.

Председница владе је истакла да је највећи изазов у решавању проблематике несталих лица 4000 ексхумираних НН посмртних остатака у мртвачницама региону (од тога око 3000 у БиХ, 930 у Републици Хрватској и 300 у Приштини), за које и даље није завршен процес идентификације. У том смислу, указала је да је ово питање једно од најкомлекснијих отворених питања у билатералним односима са Републиком Хрватском и да ће Република Србија инсистирати да се ово питање што пре реши. Такође је истакла, да је за проблем решавања судбине несталих лица са простора АП КиМ веома важно да Приштина достави информације и документацију из својих архива, посебно она која указују на постојање појединачних или масовних гробница са посмртним остацима лица српске и неалбанске националности.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, који је присуствовао састанку, истакао је да надлежни органи Републике Србије крајње одговорно приступају свакој информацији о могућим гробницама и да у Комисији не постоји ни један захтев других страна за који није извршена провера.

Он је навео да Комисија ради у пуној сарањи са надлежним државним органима (Тужилаштво за ратне злочине, МУП и др.). Такође, сарађује са свим релевантним међународним организацијама које се баве овим питањем, међу којима је и Међународна комисија за нестала лица, Међународни комитет Црвеног крста и УНДП. На крају је закључио да је, имајући у виду карактер сукоба, за даљи напредак у процесу од изузетног значаја регионална сарадња.

Катрин Бомбергер, генерални директор Међународне комисије за нестала лица, оценила је да постоје одређени помаци у потрази за несталима током ратова деведесетих година на простору бивше Југославије има, али да је неопходна већа спремност земаља региона да се суоче са последицама сукоба и са злочинима који су почињени на њиховим територијама. Она је похвалила рад владине Комисије за нестала лица, који је окарактерисала као одговоран и транспарентан и понудила помоћ у анализи и унапређењу форензичког процеса.

Навела је да су од изузетног значаја и нове иницијативе за сарадњу земаља региона, као што је Берлински процес, кроз које такође треба инсистирати на решавању овог питања.

Саговорници су се сагласили да је затварање овог тешког наслеђа прошлости од изузетног значаја за будућност и просперитет читавог региона.

21. фебруар 2019. године

ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК ОПЕРАТИВНЕ ГРУПЕ ЗА БАЗУ ПОДАТАКА АКТИВНИХ СЛУЧАЈЕВА ЛИЦА НЕСТАЛИХ У СУКОБИМА НА ПОДРУЧЈУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Оперативна група за базу података активних случајева лица несталих у сукобима на подручју бивше Југославије (ОГ за базу података) одржала је свој први састанак у Београду, 21. фебруара 2019. године, у организацији Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ). ОГ за базу података чине представници надлежних тела за тражење несталих лица Републике Србије, Црне Горе, Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и тзв. Косова.

Одржан први састанак оперативне групе за базу података активних случајева лица несталих у сукобима на подручју бивше Југославије

Први састанак ОГ за базу података одржан је са циљем припреме Базе података активних случајева лица несталих у сукобима на подручју бивше Југославије за њено јавно објављивање.

Састанку су присуствовали представници Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Комисије за нестала лица Владе Црне Горе, Управе за заточене и нестале Министарства хрватских бранитеља, као и Института за нестале особе Босне и Херцеговине. Овом приликом, модератори седнице били су Метју Холидеј, шеф програма за Западни Балкан, МКНЛ. Учешће у разговору узели су и Аднан Ризвић, директор за управљање и координацију подацима МКНЛ и Нихад Бранковић, виши службеник за сарадњу са владама, МКНЛ.

Одржан први састанак оперативне групе за базу података активних случајева лица несталих у сукобима на подручју бивше Југославије

Након осврта на закључке који су донети на састанку Групе за нестала лица, одржаном у Подгорици, у мају претходне године, тема разговора била су функционална правила за ажурирање Базе података активних случајева несталих лица са подручја бивше СФРЈ. Том приликом разматрани су и поступци који се тичу затварања дуплих уноса, затварања случајева о којима постоје извештаји о подударности ДНК анализа издатих од стране Међународне комисије за нестала лица као и осталим случајевима који могу бити затворени.

Током састанка говорило се и о разликама у унесеним подацима који се односе на случајеве који имају исту територију нестанка, као и о разликама у категоријама података за дупле уносе.

Састанак је закључен прегледом постојећих корисничких права.

11. фебруар 2019. године

ЗВАНИЧНИ ЛОГО КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

 Лого комисије за нестала лица

Комисија за нестала лица жели да обавести јавност, сараднике као и породице несталих лица да је, од 1. фебруара 2019. године, почела да користи свој званични лого. Циљ овог идејног решења јесте да скрене пажњу јавности и додатно укаже на значај проблематике несталих лица у земљи али и у суседним државама које се сусрећу са овим осетљивим питањем. Такође, кроз визуелни идентитет биће омогућено лакше препознавање првенствено хуманитарних, цивилизацијских али и политичких активности које Комисија предузима ради трајног решавања ове проблематике а које произилазе из њеног мандата.

5. фебруар 2019. године

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ У ПЕРИОДУ 1991 – 1995. ГОДИНЕ И НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ У ПЕРИОДУ 1998 – 2004. ГОДИНЕ“

Дана 05. фебруара 2019. године, у Медија центру у Београду, одржана је промоција књиге Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије „Ратни злочини над Србима у Хрватској у периоду 1991 – 1995. године и на Косову и Метохији у периоду 1999 – 2004. године“.

На промоцији су поред коприређивача књиге др Душана Челића председника Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије и Драгана Пјевача, председника Управног Одбора Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије,  говорили Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и др Милан Гулић, научни сарадник на Институту за савремену историју.

 Промоција књиге „Ратни злочини над Србима у Хрватској у периоду 1991 – 1995. године и на Косову и Метохији у периоду 1998 – 2004. године“

У уводној речи Душан Челић је истакао да су приређивачи настојали да оставе писаног трага о акцијама у којима су несумњиво почињени ратни злочини над припадницима српског народа, углавном цивилима, крајем XX и почетком XXI века на подручју Републике Хрватске и АП Косова и Метохије. Такође, истакао је да је жеља приређивача да упознају јавност са најтежим последицама које су ратови 90-их година оставили,  првенствено на породице несталих и убијених лица али и на друштво у целини, које годинама треба решавати, о значају досезања истине и правде, о неговању културе сећања и о потреби да жртве и породице жртава остваре макар симболичну сатисфакцију.

Челић је на крају закључио да су приређивачи  желели да отргну од заборава макар део трагичних догађаја и чињеница о ратним злочинима почињеним над српским становништвом на просторима Републике Хрватске и АП Косова и Метохије. У том погледу, публикација је нека врста отворене књиге и позив истраживачима, државним институцијама, удружењима грађана и појединцима, да у њу ''уписују'' нове податке о страдањима Срба. Поред тога, ова публикација је и ''отворена оптужница'', за све злочине над Србима за које још нико није одговарао. Она је својеврсни подсетник и позив правосудним властима и органима кривичног гоњења, да злочинце приведу правди.

На крају промоције Драган Пјевач је закључио да се овом публикацијом не жели релативизовати ни један злочин нити подценити ни једна жртва, ма које националности била, већ напротив, да поштовање сопствених жртава и разумевање трагедије која нам се догодила, подразумева и поштовање за жртве ''других''.

22. јануар 2019. године

ОДРЖАН ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА СТРАДАЛИМ У АКЦИЈИ ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ И ПОЛИЦИЈЕ „МАСЛЕНИЦА“

У организацији Удружења породица несталих и погинулих „ Суза“, у Цркви Светог Марка у Београду, одржан је парастос жртвама страдалим у акцији хрватске војске и полиције „Масленица“.

 Одржан парастос српским жртвама страдалим у акцији хрватске војске и полиције „Масленица“

Операција хрватске војске и полиције „ Масленица“ почела је 22. јануара 1995. године на подручју, тадашње Републике Српске Крајине, које је било под заштитом снага Уједињених нација (УНПРОФОР-а). У наведеном догађају страдало је 348 Срба, међу којима 35 жена и троје деце млађе од 12 година, које су припадници хрватске војске и полиције убили, а неке од њих и измасакрирали на подручју Равних котара и у близини Малог Алана на Велебиту. Највише су страдала три српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и Срби из мешовитих села Мурвица, Црно, Земуник, Пољица и Ислам Латински у Равним котарима.

 Одржан парастос српским жртвама страдалим у акцији хрватске војске и полиције „Масленица“

“Припадници хрватских оружаних снага опљачкали су, опустошили и уништили српска имања у том крају, а културне споменике, гробља и цркве, девастирали, оскрнавили и порушили. Међу њима и Дворе Јанковић Стојана у Исламу Грчком са Црквом Светог Георгија, која датира из 1675. године. Веће за ратне злочине у Београду, покренуло је преткривични поступак за злочин који се догодио првог дана агресије испод превоја Мали Алан, када су припадници хрватске специјалне полиције, у непосредној близини осматрачнице УНПРОФОР-а измасакрирали 22 припадника српске војске Крајине са подручја Грачаца“, истакла је Драгана Ђукић, председница Удружења породица несталих и погинулих „Суза“, додајући да су према подацима ДИЦ „Веритас“ докази достављени хрватском правосуђу које још води истрагу против непознатих лица. „Неопростиво је да послије 26 година, нико од одговорних за овај злочин (Фрањо Туђмана, Јанко Бобетко, Анте Готовина, Мирко Норац, Младен Маркач и Агим Чеку) није оптужен и процесуиран како пред међународним, тако и домаћим судовима у Хрватској“, закључила је Драгана Ђукић.

По завршетку пaрастоса, присутни су одали пошту и положили цвеће поред споменика српским жртвама страдалим у ратовима од 1991 - 2000. године на подручју бивше Југославије.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 Врх стране
 Влада Републике Србије  Комесаријат за избеглице  Захтев за тражење несталог лица  ICMP Пријава локације  Књига несталих лица на подручју Републике Хрватске  Књига несталих лица на територији Босне и Херцеговине  Књига лица која су нестала у вези са догађајима на Косову  Црвени крст Србије - Служба тражења