МЕНИ
Насловна » Актуелно

Актуелно

18. јун 2021. године

ТЕМА НЕСТАЛИХ ЛИЦА НА КИМ НА СЕДНИЦИ ОДБОРА ЗА КИМ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

На седмој седници Одбора за Косово и Метохију размотрена је тема решавања питања несталих лица на Косову и Метохији.

Поред чланова Одбора и народних посланика, седници су присуствовали и представници релевантних државних институција, представници амбасада, Канцеларије УН у Београду, Делегације ЕУ у Србији и удружења породица несталих лица на КиМ.

 Тема несталих лица на КиМ на седници одбора за КиМ Народне Скупштине

Седницу је отворио председник Одбора Милован Дрецун, и том приликом је навео да је решавање питања несталих лица на Косову и Метохији од посебног значаја за дијалог између Београда и Приштине као и за помирење Срба и Албанаца на КиМ. Посебно је истакао посвећеност државних органа Републике Србије али и пуну одговорност и политичку спремност да се баве овом темом, док привремене институције самоуправе у Приштини не показују политичку вољу за решавање судбина несталих лица српске и неалбанске националности.

Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и шеф београдске делегације Радне групе за нестала лица, Вељко Одаловић у свом излагању информисао је присутне о раду ових тела и току процеса решавања судбине несталих лица на КиМ. Одаловић је навео и да је у оквиру дијалога Београд – Приштина од 2004. године, формирана Радна група за лица која се воде као нестала на Косову и Метохији и да се састанци одржавају под покровитељством Специјалног представника Генералног секретара УН у контексту резолуције 1244 (1999) Савета безбедности, којом председава Међународни комитет Црвеног крста. Кроз механизам ове Радне групе, како је навео, решено је 75% случајева несталих лица, од укупног броја несталих 6064, док за 1639 лица судбина још није позната, од којих је 568 лица српске и неалбанске националности.

Одаловић је указао и да је кроз рад Радне групе уочено више случајева који потврђују неодговорност представника међународне мисије у поступању са пронађеним посмртним остацима и занемаривања доказа о почињеним злочинима над лицима српске и неалбанске националности.

На крају свог излагања Вељко Одаловић је истакао да су се на простору Косова и Метохије догодили злочини, и да породице имају право да знају ко је злочине починио и додао да сви који су укључени у решавања питања несталих на КиМ треба свој посао да обаве подједанко одговорно, како би се повратило поверење породица несталих лица.

У расправи која је уследила, чланови Одбора сложили су се о неопходности решавања питања несталих Срба на КиМ. Председник Одбора Милован Дрецун истакао је да, имајући у виду међународно присуство на КиМ, решавање питања несталих лица зависи од сарадње са свим државама које су имале своје контигенте у зонама одговороности КФОР.

18. јун 2021. године

У ЗАГРЕБУ ОБАВЉЕНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ДВЕ ЖРТАВЕ СТРАДАЛЕ У ТОКУ ОРУЖАНИХ СУКОБА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета, у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака две жртве српске националности, страдале током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“ 1995. године, на подручју Републике Хрватске. Посмртни остаци ексхумирани су на гробљу у Шашу (1) и Книну (1).

Посмртни остаци 2 лица су идентификовани методом анализе ДНК и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

 У Загребу обављена идентификација посмртних остатака две жртаве страдале у току оружаних сукоба на простору бивше Југославије

Од самог почетка процеса ексхумацијa и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

Према подацима Комисије кроз овај процес, у периоду 2001. до 2019. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци преко 1400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске а посмртни остаци преко 980 идентификованих жртава су предати породицама ради сахране.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Републици Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

27. мај 2021. године

УСПОСТАВЉАЊЕ РЕФЕРЕНТНЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У СВРХУ ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА

У просторијама Комисије за нестала лица одржан је састанак са представницима Међународне комисије за нестала лица и Националног центра за криминалистичку форензику Министарства унутрашњих послова Републике Србије, ради остваривања будуће сарадње и успостављања референтне лабораторије у сврху идентификације несталих лица на просторима бивше Југославије путем ДНК анализе.

Састанак је одржан на иницијативу МКНЛ у циљу одређивања адекватне лабораторије за процес обуке коју би спроводили стручњаци ове организације а односи се на тестирање ДНК, узимање коштаних узорака са посмртних остатака укључујући и изоловање ДНК профила. У ту сврху, МКНЛ је предложио почетак сарадње са НЦКФ који поседује акредитовану лабораторију за анализу ДНК.

 Успостављање референтне лабораторије у Републици Србији у сврху идентификације несталих лица

На састанку је договорена посета стручњака МКНЛ лабораторији НЦКФ за анализу ДНК како би се информисали о тренутним капацитетима, начином и условима рада ове лабораторије, а након посете би се спровела анализа потреба за стручним усавршавањем, у сврху припреме одговарајућег програма обуке или другог вида едукације, а на основу потреба организацијског развоја.

У каснијој фази би МКНЛ организовао наменску обуку у лабораторији МКНЛ за анализу ДНК у Хагу, за запослене НЦКФ с конкретним фокусом на изоловање профила ДНК из узорака зуба и костију.

Овом приликом, председник Комисије Вељко Одаловић и Метју Холидеј, шеф за Западни Балкан МКНЛ, потписали су Споразум о лиценци за крајњег корисника Система управљања базом података за идентификацију (ИДМС), који уређује права и обавезе у вези са коришћењем ИДМС, који представља решење за обраду података засновано на интернету. Њиме се подржава и унапређује форензичка процедура у истрагама о несталим лицима.

26. мај 2021. године

ЗАВРШЕН ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА НА ЛОКАЦИЈИ РУДНИК КИЖЕВАК, РАШКА

Након форензичких, археолошких, антрополошких и аутопсијских прегледа посмртних остатака пронађених на локалитету Кижевак 26. маја 2021. године завршен је процес ексхумације посмртних остатака.

Локација Кижевак је затворена посетом председника Комисије за нестала лица и шефа београдске делегације Вељка Одаловића и шефа приштинске делегације Ибрахима Маколија. Окончању процеса ексхумације су, поред тима судских вештака из Србије, присуствовали и експерти Међународне комисије за нестала лица, Еулекса и Међународног комитета Црвеног крста.

 Завршен процес ексхумације посмртних остатака на локацији рудник Кижевак, Рашка

Прва фаза ексхумације посмртних остатака, на овој локацији трајала је од 30.11.-11.12.2020. године. Том приликом су пронађени први посмртни остаци, а процес ексхумације настављен је у другој фази 5.маја 2021. године.

Председник Комисије Вељка Одаловића је истакао да је до сада утврђен идентитет два лица, а коначан број пронађених посмртних остатака са ове локације биће познат када се обаве и остале идентификације путем анализе ДНК, које спроводи Међународна комисија за нестала лица.

 Завршен процес ексхумације посмртних остатака на локацији рудник Кижевак, Рашка

Такође, нагласио је да је читав процес био транспарентан, што доказује чињеница да је и члановима породица несталих било омогућено да присуствују ексхумацији.

25. мај 2021. године

ОДРЖАНА ДВА ПОСЕБНА САСТАНКА ЕКСПЕРТСКЕ ГРУПЕ

На иницијативу Специјалног изасланика председника Р. Србије за питање несталих лица у Р. Хрватској Верана Матића, а након недавно одржаног састанка у Загребу са председником Владе Републике Хрватске Андрејем Пленковићем, одржана су 17. и 25. маја 2021. године два посебна састанка Експертске групе за решавање случајева несталих лица на простору бивше СФРЈ.

 Одржана два посебна састанка експертске групе

Наведени састанци су организовани на тему раније предатих захтева између надлежних владиних тела за тражење несталих лица Р. Србије и Р. Хрватске, у циљу прикупљања додатних сазнања, информација и документације који могу допринети решавању случајева несталих лица.

Том приликом су детаљно анализирани захтеви обе стране, те су уочени њихови недостаци за даље ваљано поступање надлежних органа. У том смислу надлежном телу за тражење несталих лица Р. Хрватске је упућено неколико дописа за допуну података за предмете који се односе на нестала лица с листе Р. Хрватске и достављени конкретни предлози за поступање у случајевима нестанака лица са листе тражења Р. Србије.

Сви учесници на састанцима су се договорили да ће интензивирати рад на конкретним предметима несталих лица у циљу прикупљања додатних сазнања, информација и документације имајући у виду да хрватска страна и даље инсистира на архивама бивше ЈНА које су у добром делу исцрпљене. У складу са тим, потребно је довршити ове претраге, и тиме одговорити на све упућене захтеве хрватске стране како би се на тај начин питање архива коначно затворило. Сагласили су се и да је од посебног значаја за решавање проблематике несталих лица и прикупљање сателитских снимака локација могућих места масовних горбница и појединачних гробних места.

25. мај 2021. године

ФОРМИРАНА РАДНА ГРУПА ЗА ПРИПРЕМУ АНАЛИЗЕ ПОСТИГНУТИХ РЕЗУЛТАТА У СПРОВОЂЕЊУ НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА ПРОЦЕСУИРАЊЕ РАТНИХ ЗЛОЧИНА ЗА ПЕРИОД ОД 2021.-2026. ГОДИНЕ

У организацији Министарства правде РС, одржана су 23. марта, 6. априла и 25. маја 2021. године, три састанка Радне групе за припрему анализе постигнутих резултата у спровођењу Националне стратегије за процесуирање ратних злочина за период од 2021.-2026. године, путем Zoom платформе.

 Формирана радна група за припрему анализе постигнутих резултата у спровођењу националне стратегије...

Састанком Радне групе руководила је председница Радне групе, Снежана Станојковић, тужилац у Тужилаштву за ратне злочине. Као члан Радне групе учешће у раду узео је и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Теме састанака су биле припрема анализе постигнутих резултата у спровођењу Националне стратегије за процесуирање ратних злочина и израда новог стратешког документа за период од 2020.-2024. године. Током последњег састанка разматрани су пристигли предлози измена Радног текста стратегије у оквиру завршног консултативног процеса.

20. мај 2021. године

ПОСЕТА ЛОКАЦИЈИ КИЖЕВАК

Дана 20.маја 2021. године локацију Кижевак у Рашкој, посетили су државни секретар Министарства правде Бојане Шћепановић, тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић, заменици тужиоца за ратне злочине Миољуб Виторовић и Василије Сератлић. Том приликом их је председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић информисао о активностима које су спроведене на локацији, о методологији рада, као и досадашњим резултатима постигнутим у процесу ексхумације посмртних остатака.

 Посета локацији Кижевак

Истог дана локацију су посетили и чланови породица лица албанске националности чији су посмртни остаци пронађени током процеса ексхумације. Они су том приликом положили и цвеће како би својим најмилијима одали пошту.

 Посета локацији Кижевак

19. мај 2021. године

У БЕОГРАДУ ОДРЖАН ЈОШ ЈЕДАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ: ЕКСХУМАЦИЈЕ И ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ

Округли сто на тему “Ексхумације и идентификације несталих лица” одржан је 19. маја 2021. године у хотелу Палас у Београду.

Скупу су поред организатора Удружења породица киданпованих и несталих на Косову и Метохији присуствовали и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, представници Тужилаштва за ратне злочине, Канцеларије за Косово и Метохију, Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије и Међународне комисије за нестала лица.

 У Београду одржан још један округли сто на тему: Ексхумације и идентификације

Процес тражења несталих лица је приоритет како за чланове њихових породица тако и за тела која се баве овим темом, па су учесници скупа својим излагањима и дискусијом указали на проблеме у решавању овог вишедеценијског проблема, као и на начине којим би се тај процес убрзао.

Том приликом усвојени су следећи закључци:

 1. Радити на анализи 104.случаја пријављена једино ИЦМП-у, заједно  са делегацијама Радне групе за нестала лица Београда и Приштине. 
 2. Почети преглед и анализу комплетне документације везане за случајеве лица идентификованих традиционалном (класичном) методом и извршити циљано прикупљање крви од породица, где постоје индиције да је могло доћи до замене идентитета (погрешне идентификације).
 3. Отпочети ревизију документације и случајева неидентификованих посмртних остатака у мртвачници у Приштини, на транспарентан начин у складу са највишим форензичким стандардима. Укључити домаће институције, форензичке стручњаке и међународне организације.
 4. Ажурирати и хармонизовати евиденције које воде домаће институције и учинити их доступним јавности због транспарентности провере и допуне података од стране породица несталих лица.
 5. Захтевамо деполитизацију проблема процеса тражења киднапованих и несталих лица
 6. Захтевамо да се приликом сусрета премијера држава потписница Берлинског процеса на дневном реду разматра тема:,,Провера локација масовних гробница жртава са подручја Косова и Метохије из периода 1998.-1999. године на подручју Републике Албаније“. 
 7. Охрабити сведоке да информације које поседују о починиоцима злочина и локација масовних и појединачних гробница поднесу Тужилаштву Републике Србије које ће им кроз механизам заштите сведока обезбедити њихову безбедност.

14. мај 2021. године

У ГРАЧАНИЦИ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ: ЕКСХУМАЦИЈЕ И ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ

14. маја 2021. године у организацији Удружења породица киднапованих и несталих у Грачаници је одржан састанак “20 година заједничке борбе у трагању за истином и правдом”.

 У Грачаници одржан округли сто на тему: Ексхумације и идентификације

Састанку је поред представника удружења присуствовао и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, шеф Приштинске делегације Радне групе за нестала лица Ибрахим Маколи и директор Института за судску медицину у Приштини Арсим Грђелију, а тема састанка била је ексхумација и идентификација несталих лица.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић је том приликом истакао да је на простору Косова и Метохије решено више од 74 посто случајева несталих лица али да то није задовољавајућа статистика и да се процес неће завршити све док се не пронађу посмртни остаци свих несталих лица.

Том приликом је од стране породица несталих оцењено да је за даљи напредак у процесу ексхумација и идентификација неопходна потпуна и безусловна сарадња надлежних домаћих институција за тражење несталих лица, недостатак информација о местима укопа посмртних остатака лица која се воде као нестала, као и приступ релевантним архивама.

12. мај 2021. године

ОТВOРEНА СПОМЕН СОБА СРПСКИХ ЖРТАВА СТРАДАЛИХ У ХРВАТСКОЈ ДЕВЕДЕСТИХ ГОДИНА

Поводом сећања на српске жртве из оружаног сукоба у Хрватској у периоду од 1991. до 1995. године у просторијама Удружења породица погинулих и несталих лица „Суза“, дана 12. маја 2021. године отворена је спомен-соба.

 Отвoрeна спомен соба српских жртава страдалих у Хрватској деведестих година

Поред председника Комисије за нестала лица Вељка Одаловића отварању су присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић,државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, као и представници Међународног комитета Црвеног крста, Међународне комисије за нестала лица, удружења породица и чланови породица несталих.

Присутни су били сагласни у мишљењу да је то соба бола и патње, као и подсетник на страдање Срба који су протерани са својих огњишта.

8. мај 2021. године

ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА МЕЂУНАРОДНОГ КОМИТЕТА ЦРВЕНОГ КРСТА ИЗ ЖЕНЕВЕ ЛОКАЛИТЕТУ РУДНИК КИЖЕВАК, РАШКА

Дана 8. маја 2021.године високи представници МКЦК из Женеве посетили су локацију Кижевак и то: Denise Duran, заменица директора за Европу и Централну Азију и Nicolas Fleury, коориднатор операција за Балкан, Јужни Кавказ и Централну Азију.

Поред председника Комисије за нестала лица и шефа Београдске делегације Радне групе за нестала лица Вељка Одаловића, присуствовао је и шеф Приштинске делегације Ибрахим Маколи.

 Посета представника међународног комитета Црвеног крста из Женеве локалитету рудник Кижевак, Рашка

Том приликом представницима МКЦК представљен је процес ексхумације посмртних остатака и предочено да поред тима судских вештака из Републике Србије у процесу учествују и експерти МКЦК, МКНЛ, ЕУЛЕКС, као и експерти Приштинске делегације у својству посматрача. Што доказује да се заједнички, тимски рад одвија на транспарентан начин.

Такође, том приликом су шефови обе делегације изложили и план будућих активности, односно да ће се у наредном периоду оне спроводити на простору Косова и Метохије, тачније да је у току спровођење законских процедура за проверу локације Кошаре, на којој се основано сумња да се налазе посмртни остаци 6 лица припадника бивше Војске Југославије.

5. мај 2021. године

НАСТАВЉЕН ПРОЦЕС ЕКСХУМАЦИЈЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА НА ЛОКАЛИТЕТУ РУДНИК КИЖЕВАК, РАШКА

Након петогодишње претраге терена на локалитету рудник Кижевак, општина Рашка, која се спроводила по наредби Тужилаштва за ратне злочине, дана 16. новембра 2020. године пронађени су посмртни остаци.

Преузимајући даљу надлежност, Виши суд у Београду, Одељење за ратне злочине, донело је наредбу да се спроведе процес ексхумације посмртних остатака на локалитету рудник Кижевак, општина Рашка. Процес је започет 30. новембра 2020. године и привремено је прекинут 11. децембра 2020. године због лоших временских услова.

 Настављен процес ексхумације посмртних остатака на локалитету рудник Кижевак, Рашка

Након што су се стекли временски услови, дана 5. маја 2021.године на локалитету рудник Кижевак, настављен је процес ексхумације.

Поред надлежних државних органа и тима судских вештака из Републике Србије који руководи форензичким аспектом, на локацији су присутни стручњаци Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ), ЕУЛЕКС, представници МКЦК и приштинске делегације Радне групе за нестала лица у својству посматрача.

29. март 2021. године

НА СТАРОМ ПРАВОСЛАВНОМ ГРОБЉУ У ШИДУ ПРОНАЂЕНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ 3 НН ЛИЦА КОЈА СЕ МОГУ ДОВЕСТИ У ВЕЗУ СА ОРУЖАНИМ СУКОБИМА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ СФРЈ

Дана 25. марта 2021. године на Новом православном гробљу у Шиду, Комисија за нестала лица је у сарадњи са надлежним органима Републике Србије, на основу наредбе Вишег суда у Сремској Митровици, спровела изузимање коштаних узорака за ДНК анализу са посмртних остатака 3 НН лица ексхумираних на Старом православном гробљу у Шиду.

 На старом православном гробљу у Шиду пронађени посмртни остаци 3 нн лица која се могу довести у везу са оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ

Према прелиминарним подацима 2 тела су женског пола док за једно тело није било могуће утврдити пол. Од свих посмртних остатака узети су узорци ради идентификације методом ДНК анализе.

Наиме, 11. марта 2021. године, Комисија је обавештена да су приликом ископавања нових гробних места на Старом православном гробљу у Шиду пронађени посмртни остаци 3 НН лица у необележеним гробним местима. Тела су била укопана у појединачним гробним местима и могу се довести у везу са лицима која су смртно страдала приликом повлачења колоне избеглица из Републике Хрватске у току акције хрватске војске и полиције „Олуја“, 1995. године.

Посмртни остаци свих пронађених НН лица прописно су обележени и одложени у заједничку гробницу на Новом православном гробљу у Шиду за потребе њихове идентификације.

17. март 2021. 2021. године

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 17. ГОДИШЊИЦЕ ПОГРОМА У ГРАЧАНИЦИ

Поводом навршених 17 година од погрома у Грачаници, 17. марта 2021. одржана је Академија у Дому културе Грачаница. Поред председника Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељка Одаловића, учешће у Академији узели су и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, игуман манастира Драганац архимандрит Иларион, председница Удружења породица косметских страдалника Наташа Шћепановић, народна посланица Ивана Поповић, као и Срђан Поповић, председник општине Грачаница. Сви говорници су били једногласни у поруци да се 17. март и његове последице не смеју заборавити.

 Обележавање 17. годишњице погрома у Грачаници

Прилику да се обрати присутнима искористио је председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић који је нагласио да је наша мисија да не заборавимо жртве, али и да подсетимо оне који су злочине починили да нећемо ни заборавити ни опростити њихова злодела. Такође, казао је да су породице несталих увек ту, на сваком месту страдања, да поделе тугу, али и веровање у оно за шта се сви залажемо - бољу будућност. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је у свом излагању истакао да морамо тежити помирењу, а да жртва косметских страдалника треба да буде клица из које ће се родити помирење како нам се 17. март никада не би поновио.

Архимандрит Иларион је позвао српски народ да се врати вери јер је у томе нада да ће све бити боље, али и да то не значи да треба да будемо неодговорни према ономе што се десило и наше жртве препустимо забораву.

Испред Удружења породица косметских страдалника говорила је и његова преседница Наташа Шћепановић, која је јавности послала поруку да достојанствени у свом болу стојимо у срцу своје земље где никада неће престати да постоје част, храброст и сећање на наше страдалнике.

11. март 2021. 2021. године

НА ВМА У БЕОГРАДУ ОБАВЉЕНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ЈЕДНЕ ЖРТВЕ СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ СТРАДАЛЕ У ТОКУ ОРУЖАНИХ СУКОБА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Дана 11. марта 2021. године, у Заводу за судску медицину на ВМА, у Београду, уз присуство чланова породице, обављена је идентификација посмртних остатака једне жртве српске националности, страдале током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у периоду 1991 - 1995. године, на подручју бивше СФРЈ.

Посмртни остаци страдалог лица преузети су, 5. фебруара 2021. године, од Института за нестале особе БиХ, на граничном прелазу Сремска Рача – Босанска Рача. Ради се о лицу које је ексхумирано 25. августа 1999. године у масовној гробници на гробљу Шеледи у Босанском Петровцу.

 На ВМА у Београду обављена идентификација посмртних остатака једне жртве српске националности страдале у току оружаних сукоба на простору бивше Југославије

Идентитет посмртних остатака страдалог лица утврђен је методом анализе ДНК и његова сахрана биће обављена у складу са израженом жељом породице.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

5. март 2021. 2021. године

Сахрањени посмртни остаци Ранка Грујића

5. марта 2021. године у селу Брестовик, у општини Пећ сахрањени су посмртни остаци Ранка Грујића који је смртно страдао на Јуничким планинама током НАТО бомбардовања 1999. године.

Ово је други пут да породица сахрањује Ранка, будући да је гроб раскопан током 1999. године и да је том приликом тело нестало. Његови посмртни су тек недавно пронађени, а идентитет утврђен ДНК методом.

 Сахрањени посмртни остаци Ранка Грујића

Сахрани су, поред чланова породице, присуствовали и представници Комисије за нестала лица Владе Републике Србије. Председник Комисије Вељко Одаловић је тим поводом истакао да је овај случај само један од доказа о ономе што се дешавало на простору Косова и Метохије; као и да је ово прича која се мора испричати, али да она није једина, јер ово није усамљен случај скрнављења гробова. Такође, изјавио је и да су овакве ситуације нове трагедије и оживљавање старих траума за породице, о чему сведочи и Чедомир Грујић, брат погинулог Грујића, који је рекао да му је овог пута теже него када га је први пут сахрањивао.

23. фебруар 2021. године

ПРВИ САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА ИЗРАДУ НАЦРТА ЗАКОНА О ПРИНУДНО НЕСТАЛИМ ЛИЦИМА

У Палати Србија одржан је први састанак Радне групе за израду Нацрта закона о принудно несталим лицима којом председава министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Дарија Кисић Тепавчевић.

Предесавајућа је нагласила да је доношење Закона о несталим лицима, за које је иницијативу покренула Координација српских удружења породица несталих, убијених или погинулих са простора бивше Југославије, неопходно како би се правно и систематски регулисала категорија присилно несталих лица и њихов статус жртве. По том основу њиме би се остварила и права чланова породица несталих.

 Први састанак радне групе за израду нацрта закона о принудно несталим лицима

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић истакао да је закон врло комплексан и да ће у периоду који следи бити предузете све неопходне активности како би већ на јесен ушао у скупштинску процедуру.

Председник Управног одбора Координације српских удружења породица несталих, убијених или погинулих са простора бивше Југославије, Драган Пјевач у свом обраћању нагласио је да породице несталих више од 20 година чекају своје најмилије и још увек верују да нису нестали, као и да у име породица моли да се овај закон донесе.

Дарија Кисић Тепавчевић се овом приликом захвалила на подршци министарствима Владе Републике Србије, невладиним организацијама, Међународном комитету Црвеног крста, као и Програму Уједињених нација за развој.

5. фебруар 2021. године

НА ГРАНИЧНОМ ПРЕЛАЗУ СРЕМСКА РАЧА ИЗВРШЕНО ПРЕУЗИМАЊЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ЈЕДНОГ ЛИЦА

Дана 5. фебруара 2021. године на граничном прелазу Сремска Рача, Комисија за нестала лица Владе Републике Србије је од Института за нестале особе Босне и Херцеговине преузела посмртне остатке једног лица, српске националности, страдалог у оружаним сукобима на простору бивше СФРЈ, у периоду 1991-1995. године.

 На граничном прелазу Сремска Рача извршено преузимање посмртних остатака једног лица

Посмртни остаци овог лица ексхумирани су из масовне гробнице „Шеледи“ у Босанском Петровцу, чији је прелиминарни идентитет утврђен ДНК методом, а коначна идентификација, у присуству чланова породице, ће се обавити на Институту за патологију и судску медицину ВМА у Београду.

Комисија за нестала лица ће након обављене коначне идентификације у сарадњи са надлежним органима организовати превоз преузетих посмртних остатака до места сахране, у складу са исказаном жељом породице.

4. фебруар 2021. године

НА ВМА У БЕОГРАДУ ОБАВЉЕНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ТРИ ЖРТВЕ СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ СТРАДАЛИХ У ТОКУ ОРУЖАНИХ СУКОБА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Дана 2. и 4. новембра 2021. године, у Заводу за судску медицину на ВМА, у Београду, уз присуство чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака три жртве српске националности, страдалих током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у периоду 1991 - 1995. године, на подручју бивше СФРЈ.

Посмртни остаци два лица преузети су, 15. октобар 2020. године, од Института за нестале особе БиХ, на граничном прелазу Сремска Рача. Ради се о лицима српске националности која су ексхумирана на гробљу Лав у Сарајеву.

 На граничном прелазу Сремска Рача извршено преузимање посмртних остатака једног лица

Посмртни остаци трећег лица ексхумирани на градском гробљу Лешће у Београду. Ради се о војнику бивше ЈНА страдалом током оружаних сукоба 1991. године у Нуштару код Винковаца, Р. Хрватска. Идентитет свих посмртних остатака страдалих лица утврђен је методом анализе ДНК и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

3. фебруар 2021. године

Преузети посмртни остаци војника страдалог у конфликту на АП КИМ 1999. године

Дана 3. фебруара 2021. године, на Институту за судску медицину у Приштини, извршено је преузимање идентификованих посмртних остатака једног лица српске националности, које је страдало током конфликта 1999. године на простору АП КиМ.

 Преузети посмртни остаци војника страдалог у конфликту на АП КИМ 1999. године

Ради се о војнику бивше Војске Југославије чији су посмртни остаци ексхумирани на Кошарама и његов идентитет је утврђен методом анализе ДНК.

Посмртне остатке страдалог војника, у име породице, од приштинске делегације преузео је шеф београдске делегације Радне групе за нестала лица, Вељко Одаловић.

Сахрана ће се обавити, 5. фебруара 2021. године, на сеоском гробљу у Лаћарку, уз војне почасти у складу са исказаном жељом породице.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ ВЕСТИ

 Врх стране
 Влада Републике Србије Комесаријат за избеглице Захтев за тражење несталог лица ICMP Пријава локације Књига несталих лица на подручју Републике Хрватске Књига несталих лица на територији Босне и Херцеговине Књига лица која су нестала у вези са догађајима на Косову Црвени крст Србије - Служба тражења