Реаговање на изјаву министра хрватских бранитеља Томе Медведа

Јуче је у хрватском дневном листу „Јутарњи лист“ објављен текст под називом „Србија не сурађује у рјешавању судбина несталих у Домовинском рату. Звали смо их, али нису се одазвали….“ у ком је објављена изјава министра хрватских бранитеља Томе Медведа дата приликом обележавања како је наведено у чланку „Дана сјећања на жртве великосрпске агресије над мјештанима Сотина“.

Том приликом је изнето низ неистина које свакако не доприносе добросуседским односима као и унапређењу односа у региону, повратак избеглих лица, јачање поверења између етничких и верских заједница и других питања, после 33 године од почетка оружаних сукоба на простору бивше СФР Југославије. Министар Медвед је изјавио да сарадња у тражењу несталих лица у потпуности недостаје упркос свим позивима хрватске стране и за то окривио Србију, те да су позвали службене представнике из Србије на идентификацију у Завод за судску медицину и криминалистику у Загреб јер чланови њихових породица живе у Србији али да се наши представници нису одазвали.

У вези са овом изјавом министра Медведа указујемо на следеће чињенице ради информисања јавности у Србији али и у Хрватској. Након добијања службеног позива од стране Управе за заточене и нестале Министарства хрватских бранитеља за присуство идентификацији прелиминарно идентификованим посмртним остацима лица ексхумираних на подручју Хрватске, Комисија за нестала лица Владе Републике Србије је упутила мониторски тим који чине представник Комисије, Црвеног крста Србије и вештака судске медицине који је заједно са члановима породица несталих лица који живе у Србији присуствовао овој идентификацији 25.09.2024. године у Загребу о чему сведочи званична коресподенција надлежних органа две земље. Том приликом обављена је идентификација 4 лица чије породице живе у Србији. Ради се о посмртним остацима жртава српске националности које су страдале августа 1995. године у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“ а ексхумирани су у Петрињи (1), Задру (1), Горњем Селишту (1) и Водотечу (1).

Посебно је интересантна чињеница да је министар Медвед ову изјаву дао управо у Сотину, месту у близини Вуковара, где су 2013. године пронађене две масовне гробнице и ексхумирани посмртни остаци 13 лица, на основу рада и сарадње надлежних тужилаштава и владиних тела за тражење несталих лица две земље, те његове тврдње да Србија не сарађује по питању тражења несталих лица заиста не стоје.

Република Србија уважава хрватску страну као важног партнера и придаје велики значај решавању проблематике несталих лица на простору бивше СФР Југославије у периоду од 1991. до 1995. године, те се од успостављања сарадње са Хрватском она одвијала у континуитету али различитом динамиком, често дајући приоритет, од стране хрватских власти, решавању случајева несталих лица по националној припадности.

Још једном позивамо надлежне у Хрватској да упркос различитостима у погледу на историјски контекст оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ и унутрашњим законским уређењима у тражењу несталих лица две земље, на доследно поштовање потписаних међудржавних докумената, те у складу са тим на наставак сарадње у тражењу несталих лица првенствено како бисмо пружили породицама несталих одговоре о судбини њихових најмилијих али и ради утицаја на друга важна отворена питања у односима две земље.

Препоручујемо ...