У Берлину одржана седница Групе за нестала лица, Форум за породице несталих и састанак са министрима спољних послова Берлинског процеса

30. септембра 2024. године одржана је десета седница Групе за нестала лица (ГНЛ) у Берлину. У складу са одредбама Оквирног плана за решавање питања несталих лица у сукобима на подручју бивше Југославије, Групом председава Међународна комисија за нестала лица. На основу постигнутог договора домаћих институција о концепту ротације, десетом редовном седницом ГНЛ копредседавала је Комисија за нестала лица Владе Републике Србије. Овом приликом је усвојен Извештај о раду ГНЛ који је предвиђен да буде представљен на састанку министара спољних послова Берлинског процеса. Такође, усвојен је план активности ГНЛ за наредне две године, којим ће се успоставити стратешки план за тражење несталих лица у том периоду. Чланови ГНЛ су разматрали и буџетско питање.

Наредног дана, 1. октобра 2024. године одржан је трећи по реду састанак Форума за породице несталих, такође у Берлину. Форум је окупио чланове ГНЛ и представнике Одбора Регионалне координационе мреже удружења породица несталих лица у циљу јачања њиховог међусобног ангажмана у овој проблематици. Овом приликом, представници породица несталих лица су упознати са напретком надлежних домаћих институција за питање несталих лица, њиховим појединачним и билатералним активностима, као и потешкоћама са којим се сусрећу током свог рада. Како је истакао Вељко Одаловић, за помак у процесу је неопходно интензивирање билатералних састанака и сарадње, како би се резултати осетили и на мултилатералном нивоу, а самим тим повећао број расветљених судбина несталих лица. Генерална директорка Међународне комисије за нестала лица Кетрин Бомбергер је навела да је ГНЛ кључна у координисању напора који се тичу решавања случајева, али и важан фактор у очувању транспарентности и одговорности процеса. Према њеном мишљењу, наставак рада ГНЛ је од суштинског значаја и даје потребан оквир за изградњу поверења, како међу некадашњим странама у сукобу, тако и међу породицама несталих широм региона.

Истог дана су представници ГНЛ известили министре спољних послова Брелинског процеса о напретку који је начињен у потрази за несталим лицима из сукоба на подручју бивше Југославије. Председавајућа Института за нестале особе Босне и Херцеговине  Салиха Ђудерија је испред ГНЛ презентовала Извештај о раду. Извештај је садржао приказ прогреса, али и највеће изазове у раду, попут недостатка поузданих информација  о тачним локацијама посмртних остатака још 11 000 лица која се воде као нестала. Наглашено је да је континуирана сарадња између надлежних институција у региону, као и са породицама врло важна. Такође, политичка подршка је кључна у проналажењу несталих лица и остваривању права њихових породица, ради постизања стабилности и безбедности у целом региону.

 

Препоручујемо ...