Одржан трилатерални састанак домаћих институција у процесу тражења несталих

Tрилатерални састанак између Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Комисије за нестала лица Црне Горе и Института за нестале особе Босне и Херцеговине одржан je у организацији Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ) у Дубровнику.

Сходно договору са осталим домаћим институцијама Комисија за нестала лица Црне Горе је иницирала и председавала овим састанком, на ком су присуствовали представници МКНЛ. Уводна обраћања у име домаћих институција имали су Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Драган Ђукановић, председник Комисије за нестала лица Црне Горе, Марко Јуришић, председавајући Колегијума директора Института за нестала лица особе Босне и Херцеговине и Метју Холидеј, директор програма за Европу, МКНЛ.

Разговарано је о активностима у вези са случајевима и локацијама од заједничког интереса за домаће институције Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, који су разматрани на претходном трилатералном састанку одржаном 29. новембра 2022. године у Београду и у оквиру Оперативне групе за неидентификоване случајеве (ННОГ). Размењена је документација која је важна за тражење несталих лица на подручјима од заједничког интереса и договорено достављање података који су важни за појединачне случајеве.

У наставку састанка разматрани су случајеви несталих и страдања путника из воза у Штрбцима, претраживање језера Перућац и речних токова Дрине и Саве, као и репатријација случајева од заједничког интереса.

Такође, било је речи о имплементацији Радних правила и процедура за реализацију Протокола о сарадњи на тражењу несталих лица између Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и Комисије за нестала лица Црне Горе и организацији оперативног радног састанка између Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и Института за нестала лица Босне и Херцеговине.

Препоручујемо ...