Одржан парастос српским жртвама страдалим у Равним Котарима и Малом Алану

У Цркви Светог Марка у Београду, данас је служен парастос српским жртвама, поводом 31. године од страдања у Равним Котарима и на Малом Алану на Велебиту, у организацији Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”.

Након тога, у мирној шетњи чланова породица жртава, представника институција и организација, као и осталих појединаца, присутни су отишли до Спомен обележја српским жртвама страдалим у ратовима од 1991. до 2000. године на простору бивше Југославије у Ташмајданском парку да положе цвеће.

Присутнима се обратила Драгана Ђукић, председница Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”. Она је том приликом подсетила да је на данашњи дан, пре 31 годину, страдало 348 Срба од чега 55 цивила, просечне старости 60 година. Међу жртвама се налази и 35 жена и троје деце до 12 година старости. Један од најмонструознијих злочина десио се у близини планинског превоја Мали Алан на Велебиту где су убијена 22 припадника војске РСК са подручја Грачаца.

У акцији хрватске војске „Масленица“, која је започела 22. јануара 1993. године, посебно су страдала три српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и Срби из мешовитих села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински. Имања протераних Срба су систематски опљачкана и уништена а цркве, гробља и културни споменици су оскрнављени или порушени.

Наредбодавци и починиоци овог масовног и планског злочина до данас нису одговарали.

Препоручујемо ...