Служен помен жртвама страдалим у „Бљеску“

Поводом 29. годишњице страдања Срба у акцији хрватске војске и полиције „Бљесак“ служен је помен жртвама у цркви Светог Марка у Београду, у организацији Удружења породица несталих и погинулих лица Суза.

Након тога, у мирној шетњи чланова породица жртава, представника институција и организација и осталих појединаца присутни су отишли до Спомен обележја српским жртвама страдалим у ратовима од 1991. до 2000. годнине на простору бивше Југославије, у Ташмајданском парку, да положе венце и цвеће.

Присутнима се обратила Драгана Ђукић, председница Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”. Она је том приликом подсетила да су на данашњи дан, пре 29 година, хрватске оружане снаге извршиле агресију на српску област Западна Славонија, у саставу Републике Српскe Крајине, у време када је ова област била под заштитом УН-а. У овој акцији су, према наводима Ђукићеве погинуле и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила и протерано преко 15.000 Срба. Од укупног броја жртава, до сада је расветљена судбина 172 лица, док се 111 и даље води као нестало.

У нападу је заробљено око 1.450 припадника војске Српске Крајине, од којих су многи прошли тешка психичка и физичка малтретирања у Бјеловару и Вараждину.

Цивили који нису могли или нису желели да напусте своја огњишта, смештени су у логоре за цивиле, а за то време православни храмови и српска имања су опљачкана, опустошена и уништена. Војно-полицијска акција названа „Бљесак“ била је заправо завршетак етничког чишћења Срба из Западне Славоније, додала је Ђукићева.

Препоручујемо ...